Учениците в Пиринско минават он лайн, затварят МОЛ-овете

Всички ученици от 5 до 12 клас в Благоевградска област минават на он-лайн обучение от утре. Това съобщиха току що на пресконференция областният управител Бисер Михайлов и директорът на РЗИ-Благоевград д-р Калоянов след заседание на Областния кризисен щаб за борба с коронавируса. Мерките ще са в сила за следващите две седмици.

 

Всеки момент се очаква директорът на здравната инспекция да издаде и заповед, в която подробно ще бъдат описани всички ограничения.

Пред журналисти, д-р Калоянов обясни, че въвеждането на по-строги мерки се налага, защото ситуацията значително се е усложнила, а областният управител Бисер Михайлов допълни, че на база 14-дневна статистика, в Област Благоевград са регистрирани 337 заболели на 100 000 души. Това нарежда Областта на 12 място в страната от 16-те области, които са в „червената зона”.

Ето и какви мерки ще влезнат в сила от утре за територията на цяла Благоевградска област:

– Всички ученици от 5 до 12 клас преминават на онлайн обучение;

– учениците от 1 до 4 клас продължават да ходят присъствено. Същото важи и за децата в детските ясли и градини. „Там много внимателно ще наблюдаваме процеса и ако има драстичен скок на заболели деца и учители, то ще предприемем същите ограничителни мерки. Към всички общини съм изпратил писмо от министъра на образованието, според което всеки родител може да спре детето си от училище и то да мине в дистанционна среда, по желание”, каза още д-р Калоянов;

– Затварят се търговските обекти тип „Мол”, с изключение на хранителните магазини, аптеките и заведения за платени услуги в тях;

– Всички ресторанти, кафенета, снек барове продължават да работят, но с ограничено работно време. „По последната заповед на министъра ограничението е до 23.00 часа, но с наше решение ще работят до 22.00 часа. Колкото и да изглежда маловажен този час, според нас, той е необходим, защото ние наблюдаваме експозицията”, уточни д-р Калоянов;

– Затварят се всички фитнеси, кина, театри, школи за извънкласни дейности за деца и ученици, езикови и танцови школи;
– Ограничават се всички масови и спортни турнири;

– Засилват се проверките в търговските обекти и заведенията. Няма да се допускат повече от 6 човека на маса, при спазване на дистанция. Непълнолетните деца задължително трябва да са с придружител.

По отношение ситуацията в лечебните заведения в Област Благоевград, д-р Калоян Калоянов отбеляза, че за сега няма болница, която да е изчерпала напълно капацитета си.

 

Най-тежко е положението в Гоце Делчев, където към момента се извършва ремонт на вътрешно отделение. В останалата част от региона постоянно се изпращат запитвания от директорите и управителите на болниците с искания за разкриване на нови легла.

Област Благоевград става първата в страната, в която се въвеждат толкова строги мерки. Здравните власти ще следят ситуацията и ако се отчете успокояване на ситуацията, е възможно облекчаване на част или на всички мерки.
E79 News

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *