Учените са изброили три навика, които неизбежно водят до инсулт

Учените са изброили три навика, които неизбежно водят до инсулт

Възрастта не увеличава автоматично риска от някои заболявания, като инсулт. Можете обаче да предотвратите опасното състояние, ако преразгледате хранителните си навици.

Изследване, публикувано в списание Circulation, установи, че неподходящият начин на живот предизвиква повече от половината случаи на инсулт.

 

Прекратяването на тютюнопушенето, пиенето в умерени количества, поддържането на индекса на телесна маса под 25, упражненията в продължение на 30 минути ежедневно и избора на здравословни храни могат да намалят риска от инсулт с 80%. Ето три хранителни навика за преосмисляне.


Солени храни

Според проучване, публикувано в списание BMJ, храните с високо съдържание на натрий са част от диетата на повечето хора. Но това също така увеличава шансовете за инсулт.

Яденето на твърде много солена храна може да повиши кръвното налягане, според Американската сърдечна асоциация. Повече от половината от всички случаи на инсулт са свързани с високо кръвно налягане.

Избягване на банани

Избягването на банани и други богати на калий храни като боб, цвекло, картофи, спанак може да доведе до електролитен дисбаланс.

Диета с високо съдържание на калий понижава кръвното налягане, рисков фактор за инсулт. Според мета-анализ от Journal of American College of Cardiology, липсата на калий може да увеличи риска от инсулт заедно с риска от сърдечно-съдови заболявания.


Не ядете риба

Ако сте свикнали да приемате протеините чрез консумация на пиле, струва си да преразгледате този хранителен навик. Отказът от риба води до загуба на нейните превантивни характеристики.

В сравнение с тези, които никога не ядат риба или ядат по-малко от веднъж месечно, участниците, които ядат риба един до три пъти месечно, имат значително по-ниски шансове да получат инсулт, според проучване, публикувано в списанието Stroke.

Zdrave.to

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *