Условна присъда за мигрантите, открити в камион с дини

Районна прокуратура – Петрич е сключила споразумения със защитата на петима подсъдими чужди граждани – от Афганистан, Иран и Турция, привлечени към наказателна отговорност за извършено от тях престъпление по чл. 279, ал. 1 от НК. Това съобщиха от обвинението, цитирани от БНР.

На 25.06.2020 г. чужденците са били задържани по време на незаконно преминаване на българо-гръцката граница. При разпит на единия от тях е установено, че той е живеел в столицата на Афганистан гр. Кабул. Шест месеца по-рано, по нелегален път през Турция, успял да стигне до Гърция. Установил се в гр. Атина. Впоследствие се свързал с хора, с които се договорил да го преведат в България срещу сумата от 800 евро. Крайната цел на мигрантите била Западна Европа.

Каналджиите поели групата чужденци в гр. Солун, откъдето ги превозили в посока към България. През нощта стигнали до място, където им било наредено да изчакат, докато шофьор на някой товарен автомобил заспи. Те планирали незабелязано да се качат в камиона. Трафикантите отворили вратите на ремаркето и укрили мигрантите между палетата с дини. Чужденците престояли там около 13 ч., когато при проверка били установени и задържани от граничните власти.

В хода на разследването е бил разпитан Водачът на камиона, който е полският гражданин Р.Ж., също е бил разпитан. Той е казал, че от няколко години извършва курсове по маршрута Гърция – Полша. Товарът бил натоварен на складова база до гр. Рупаки в Гърция. Шофьорът разбрал за укриващите се в управляваното от него МПС при проверка, извършена на ГКПП „Кулата – Промахон“. Компетентните органи са установили, че в полуремаркето има няколко лица, които шофьорът никога не бил виждал, от рентгенова снимка.

Наказателните производства срещу чужденците са приключили с одобрените от съда споразумения. Наказания, които са им наложени са по шест месеца „лишаване от свобода“ с тригодишен изпитателен срок и глоби в размер на по 100 лева.

Определенията на съда има последиците на влязла в сила присъда.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *