Университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“ отново се казва „Света Екатерина“

Университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“ отново се казва „Света Екатерина“

Университетската болница „Проф. д-р Александър Чирков“ отново се казва „Света Екатерина“, съобщиха от здравното министерство.

„Това не е промяна, а връщане на старото име, избрано от основателите и първи ръководители на кардиологичната болница. Сред тях е и самият проф. д-р Александър Чирков, изразил категоричното становище приживе името „Света Екатерина“ да остане и след него“, гласят мотивите за промяната.

„Две обществени подписки, в които личат имената на известни медици, също съдържат аргументи в защита на старото име. Те са изпратени до предишния министър на здравеопазването и едната от тях съдържа над 150 подписа на интелектуалци. По същото време е постъпило и друго писмо от екипите и служителите на болницата с убедителни мотиви и с изричното настояване: „протестираме и апелираме да върнете старото й име!“, пишат от ведомството.

Писмото е придружено с нова подписка, която съдържа имената на 119 изявени лекари, професори, преподаватели. Част от мотивите на всички тези искания са: „Името Света Екатерина бе избрано от първосъздателите на болницата с прякото участие на Богословския факултет на СУ и Българската православна църква.

Държим да подчертаем, че на централния вход на болницата е поставена табела, която обозначава, че лечебното заведение е основано от проф. д-р Александър Чирков. Непосредствено над фоайето, под иконата на „Св. Екатерина“, е изложен негов портрет, съобщават от министерството.

Сега, след като е върнато старото име на болницата, ръководството има намерение да преименува блок А на името на „Проф. д-р Александър Чирков“.

Също така е предвидено изграждането на бюст-паметник на основателя на болницата, който ще бъде поставен на видно място в лечебното заведение.

По този начин ще бъде изпълнена волята на проф. д-р Александър Чирков болницата да се казва „Св. Екатерина“ и ще бъде отдадена почит и уважение към известния кардиохирург.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *