Умни лампи ще пестят пари в Банско

Умни лампи ще пестят пари в Банско

Община Банско ще кандидатства с проект за рехабилитация и модернизация на системи за външно изкуствено осветление.

Максималният размер на индивидуалната безвъзмездна финансова помощ е 1 173 498 лева, а съфинансиране от Общината не се изисква. Средствата са по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство. Предвижда се дейностите да се реализират в партньорство с Норвежката асоциация за международно развитие, като ще бъде подписано и съответното споразумение. А най-добрият ни зимен курорт ще се осветява с умни лампи.

Целта на местната власт е да се демонтират съществуващите осветители, проводници и кабели, да се монтират нови на тяхно място. Ще се доставят и ще функционират съоръжения за производство и съхранение на електрическа енергия от възобновяеми източници за собствено потребление. Ще се извършат нобходимите строително-монтажни работи. Ще се осигурят нови средства за управление, измерване и контрол. Модерна система автоматично ще управлява външното изкуствено осветление. „Партньорите по проекта ще обменят опит, знания и най-добри практики на управленско и експертно ниво с нашите служители”, уточниха от Община Банско.

По този начин ще се подобри качеството на предоставяните услуги, ще се раходват по-ефективно финансовите ресурси. Общинският съвет вече даде съгласие Община Банско да кандидатства с проектното предложение.

Местният парламент упълномощи кмета Иван Кадев до подготви документите и да подпише споразумение за партньорство. Съветниците гласуваха още минимум 5 години след изпълнението на проекта Общината да не прехвърля правото на собственост върху обекта, изграден в резултат на инвестицията, да не променя предназначението на активите и да не сключва договори с трети лица./Кмета.бг

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *