Ужасяваща прогноза : Идва супервирус COVID-22

Ужасяваща прогноза : Идва супервирус COVID-22

Ужасяваща прогноза за разпространението на коронавируса направи имунологът Сай Реди от медицинското училище в Цюрих. Той предупреди, че през следващата година ще се появи много по-опасен вариант на коронавируса.

Комбинацията от съществуващите варианти на SARS-CoV-2 може да доведе до нова фаза на епидемията с голям брой смъртни случаи, каза Реди. Бета от Южна Африка и Гама от Бразилия вече са развили мутации, които им позволяват частично да избягват придобитите след преболедуване антитела, посочи имунологът.

В следващата фаза на пандемията, смята имунологът, щамовете Бета и Гама ще стават още по-заразни, а Делта ще придобие способността да заобикаля имунитета. Той нарече тези мутации неизбежни. „COVID-22 може да бъде дори по-лош от това, с което се срещаме сега“, каза ученият пред вестник „Blick”.

Специалистът подчерта, че новият вариант на SARS-CoV-2 трябва да бъде разпознат възможно най-рано, за да могат производителите на ваксини бързо да адаптират лекарствата си за борба с инфекцията.

В разговор с германския вестник проф. Реди каза, че Делта е най-заразният от всички варианти. Той го нарича „COVID-21“. Но той няма „бягащи мутации“, генетични характеристики, които му помагат да избяга от имунната система. Бягащите мутации, наблюдавани в някои варианти като Бета, означават, че ваксините стават по-малко ефективни и може да се наложи да бъдат променени, за да се защити населението.

Проф. Реди каза, че комбинацията от тези фактори – по-смъртоносни, трансмисивни или избягващи имунитета,  ще бъде големият проблем в близко бъдеще. „Това е следващата фаза на пандемията, когато Бета или Гама стават по-заразни или Делта развива бягащи мутации. Това ще бъде големият проблем през следващата година”, каза ученият./lupa.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *