Удължава се с шест месеца валидността на личните документи

Удължава се с шест месеца валидността на личните документи

Срокът на валидност на личните карти и на шофьорските книжки ще се удължи с шест месеца по силата на Закона за извънредното положение. Това заяви на извънреден брифинг директор на дирекция „Български документи за самоличност“ към Министерство на вътрешните работи Светлана Ценева.

Документите обаче ще са валидни само на територията на страната. Българите, които имат намерение да пътуват след изтичане на срока на извънредното положение, ще тябва да си извадят нов международен паспорт.

По думите на Ценева и сега, в условията на извънредно положение, административната услуга по издаване на лични документи няма да преустанови работа. По желание на гражданите, те могат да подадат заявления за подмяна на личните документи с изтичащ срок, въпреки неговото удължаване по силата на новите законови разпоредби.

Тя цитира и данните от началото на месеца, които показват значителен спад на подадените заявления за подновяване на документи.

„На 9 март са приети 5 691 лични карти,  4 302 международни паспорта и 1 269 свидетелства за управление на МПС. На 23 март са приети 1 071 лични карти, 295 паспорта и 271 свидетелства за управление на МПС.  Това означава, че режимът, който е въведен, се спазва от гражданите“, заяви Ценева.

Удължава се с шест месеца валидността на личните документи

По отношение на българите, които живеят в чужбина, тя уточни, че те подават документите си в консулските служби. Там, където те работят и не са затворени, документи могат да се подават и ще бъдат обработени от дирекция „Български документи за самоличност“.

Николай Николов, директор на Дирекция „Миграция“ към МВР, поясни, че срокът на документите за постоянно и дългосрочно пребиваващите чужденци у нас също се удължава с шест месеца.

„Предвижда се и възможност за хората, които пребивават продължително, чийто срок на документите изтича в периода на извънредното положение, да подадат документи до 14 дни след изтичане на срока на извънредното положение.  Този срок няма да се брои за нарушение при пребиваването им“, уточни Николов.
Колкото до чужденците, които пребивават с туристическа цел (до три месеца), те би трябвало да на пуснат страната. в предвидените за това срокове. Ако по независещи от тях причини, не могат да го направят, трябва да се обърнат към служба „МИграция“, за да бъде удължен срокът на документите за пребиваването им в България.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *