Удължават срока на изтичащи лични документи и ТЕЛК-ове

Удължават срока на изтичащи лични документи и ТЕЛК-ове

Снимка: МС

Удължават с 6 месеца срока за издаване на лични документи – шофьорски книжки и лични карти, както и на ТЕЛК-ове. Целта е да не позволяваме струпването на хора – единствената мярка на света, която работи. Ако днес ви изтича личната карта, тя ще е валидна още 6 месеца, като няма да е необходимо да се явявате на гишетата. Това разясни в Министерски съвет министър-председателят Бойко Борисов. Удължава се до края на май срока за регистрация на газовите уредби.

„Колкото повече намалим движението на хора, толкова по-силно ще намалим разпространението на заразата. Статистиката показва, че има все повече излекувани. Светът предприема спешни мерки. Няма нищо по-различно от това, което сме въвели. Призовавам към самодисциплина. Струпването на една място, особено по магазини, не е препоръчително. Там, където не се спазва заповедта и има струпване, да се затварят съответните обекти“, категоричен е Борисов.

Удължават се и сроковете на рецептите на скъпоструващите лекарства и няма нужда от презаверяването им.

Премиерът препоръча на кметовете да са внимателни, когото решават да затварят откритите пазари и да са уверени, че хората ще имат откъде да си купуват хранителни продукти. „Собствениците на големи вериги, някои са ги затворили, в други се струпват хора. Ще се затварят такива със струване на хора на касите от полицията“, предупреди Борисов. Той обясни, че целта е да не си спираме живота и да има всеки възможност да напазарува нещата, от които се нуждае. Намекна обаче ще се правят опити да се злоупотребява с мерките и на места в строителни вериги, например, имало струпвания на купувачи. „Ремонтите може да почакат 2-3 седмици“, каза той.

Премиерът заговори и за опити да се „хитрува“ от страна на нощни заведения, които опитвали да организират уж „частни партита“. Хванатите в нарушение ще бъдат затваряни. „Разчитаме на добросъвестността на търговците. Нека не правят опити за спекула, защото това ще бъде прекратено. Зависи много от всеки един от нас мерките да дадат резултат… Да си дадем тези две седмици. Готови сме да отреагираме във всяка една ситуация. Ако е необходимо, ще затегнем мерките“, заяви Борисов.

Борисов: Надявам се до 2 седмици мерките да дадат резултат

„Надявам се двете седмици, които сме дали като срок, да дадат резултат и да облекчим ситуацията. Парламентът е готов да гласува всичко необходимо, което е за доброто на хората“, подчерта премиерът.

Телефон 112  от 17.00 часа днес ще поема обаждания с въпроси за коронавируса и за обхвата на заповедта на Министерство на здравеопазването. По разпореждане на Борисов четири души от Министерство на здравеопазването ще стоят на телефоните, за да може всеки един въпрос или тълкувание да се отговори на хората и по максимално бърз начин да бъде взето необходимото решение. „Надявам се платформата да не бъде хаквана и претоварвана с умисъл, за да може да издържи“, допълни министър-председателят.

Правителството обмисля дали заповедта на здравния министър с ограниченията за движение на хора да не стане специален закон за борба с коронавируса.

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.