Уволниха горския шеф на ДГС-Места, инж. Костадин Касапов

Договорът за управление на директора на Държавно горско стопанство-Места – инж. Костадин Касапов, се прекратява, считано от утре. Заповедта е на директора на Югозападното държавно предприятие – инж. Дамян Дамянов. Освобождаването на горския шеф е заради създаденото напрежение сред жителите на гърменското село Рибново, породено от замърсената питейна вода при допусната сеч във вододайната зона.

Казусът започва в началото на юли, когато кметът на Рибново сигнализира директора на ДГС-Места за замърсяване на питейната вода, която ползва населеното място. Тя идва от водохващането в местността Дивите кози. Като причина за замърсяването на водата се сочи преминаването на дърводобивна техника през дерето над водохващането. След сигнала от горското стопанство са взети мерки, които са оценени от кметството като недостатъчни.

Това налага да бъде изискана проверка и от ЮЗДП. На горското стопанство е предписано да постави тръби на местата, където товарните камиони пресичат дерето. Още на следващия ден тръбите са поставени, а водостоците по пътя на водохващането са почистени. Въпреки предприетите мерки липсата на тревна растителност покрай дерето в резултат на дърводобивните дейности вероятно е една от причините за размътването на водата след поройните дъждове през изминалите дни.

От новото ръководство на териториалното поделение на ЮЗДП се очаква транспортната логистика и технологичните планове за дърводобив да бъдат адекватни на изискванията за санинарно-охранителни зони и предварително съгласувани с кметствата и местните жители.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *