Уволнен съдия от делото „Килърите“ е адвокатът, блудствал с деца

Юристът отстранен заради афера с 12 млн., свързана с бизнесмена Георги Вълев (на снимката) от бандата „Килърите“. Бивш съдия, уволнен дисциплинарно заради нарушения по делата, които гледа, се оказа задържаният заради блудство с деца адвокат от Търговище.

Юристът бе задържан при спецоперация в събота. От пресконференцията на разследващите стана ясно, че е 57-годишен, а грозните си действия извършвал с момчета на 12 и 13 години. Адвокатът приемал децата в кантората си, която се намира близо до съда в Търговище, или с джипа си ги извеждал в покрайнините извън града. Там извършвал блудствените действия с хлапетата, които се съгласявали доброволно.

В замяна им плащал дребни суми пари. След сигнал от техни близки децата са дали показания пред съдия, а на адвоката е повдигнато обвинение за блудства с малолетни, за което наказанието е от 5 до 20 г. затвор. Днес съдът в Търговище трябва да разгледа искането на прокуратурата за постоянен арест на похотливия адвокат.

От думите на шокираните му колеги стана ясно, че мъжът е бивш техен колега с инициали Р.Д. Работил е като прокурор, а после оглавява районния съд в Търговище. Макар да разкриха множество детайли от биографията на обвинения в блудство с деца юрист, разследващите не назоваха открито името му. Пред медии от града криминалисти посочиха, че става дума за Руслан Донев. Неговата биография, години и адрес на кантора напълно съвпадат с обявеното от прокуратурата.

Репортер на вестника вчера потърси по мобилния телефон Донев, но той бе изключен, което е нормално за човек в ареста. Преди да стане адвокат, Донев има близо 20-годишна кариера в съдебната система. Започва като прокурор, а впоследствие оглавява районния съд в Търговище. Кариерата му приключва през 2009 г., когато е уволнен дисциплинарно от Висшия съдебен съвет заради множество скандални нарушения при работата.

Проверката показа, че Донев се е възползвал от поста си, за да определя еднолично кои дела да гледа, без да ползва системата за случайно разпределение, което е задължително. Повод за разплитането на скандала стана публикация във в. „Труд“ със заглавие „Измама за 12 милиона още кръстосва страната“.

В публикацията е описана схема за скандално източване на близо 12 млн. лв. от шестима акционери в бившата „Тракия банк“ чрез пълномощника им адвокат Георги Вълев от Велико Търново. Вълев бе осъден като част от групата за поръчкови убийства „Килърите“. По това време юристът е още само обвиняем и продължава да си работи.

По делата Вълев си определя хонорар от 12 млн. лв., който прехвърлил на адвокат Пламен Луков. Адвокатът пък го преотстъпил на Петър Атмаджов, служител на Вълев. Двамата започват да завеждат дела в цялата страна. Едно от тях за 3.5 млн. лева е в Районния съд в Търговище. Макар делото да не е подсъдно, там шефът на съда Руслан Донев еднолично си го разпределя и се произнася още същия ден.

Издава изпълнителен лист на Атмаджов и дори го освобождава от дължимата съдебна такса в размер на 70 000 лв. като социално слаб. Впоследствие се изясни, че Донев е разглеждал още поне десет подобни дела, без да има право на това, което стана повод за уволнението му от съдебната система.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *