Увеличете приема на яйца, риба тон и ядки срещу коронавирус

Увеличете приема на яйца, риба тон и ядки срещу коронавирус

Във връзка с повишените мерки и страх сред населението от разпространението на корона – вируса, проф. Диана Йонова, д.м. и доцент В. Димитрова подготвят публикация за връзката на селеновия дефицит и вирусни инфекции, и специално с РНК-вируси. В акцентите в подготвяния материал се казва: Преиграване има, но най-вече у нас. По принцип в различни страни се реагира с различни по степен профилактични мерки и карантината е по-строга и масова в по-засегнатите държави, (последното е правилно). Ние с доцент В. Димитрова, с която работим в болница „Лозенец“ (също интернист и нефролог, но и фармакотерапевт), подготвихме статия за връзката на селенов дефицит и вирусни инфекции, и специално с РНК-вируси. Ще я публикуваме A.S.A.P. и ще я пратим едновременно в МЗ и Здравната комисия на НС. До дни ще напишем и популярен текст по проблема , за широката аудитория в медиите. В общи линии има пряка доказана връзка между агресивността на РНК-вирусите и селеновия дефицит, както и че вирусните инфекции значимо редуцират серумните нива на селена, т.е. и те самите създават такъв дефицит.

Най-засегнати райони са:

1. В Китай, където са съчетани белтъчно недохранване, остър континентален климат и пренаселеност

2. Две съседни области в Италия  (едната-Венето, другата-Ломбардия) наскоро преживяха тежък „воден стрес“, т.е. – натрупване на оксидативни радикали в човешкия организъм, свързано с изчерпване на селеноензимите-антиоксиданти. Редуцират се и други антиоксиданти, но селеновият дефицит е най-пряко свързан с мутациите на РНК вирусите в посока агресия и репликация.

Препоръки:

По наше мнение е добре да се направят тестове за серумен селен и плазмена глутатионпероксидаза на пациентите с позитивен корона вирус  в големите медицински лаборатории и според дефицита му да се суплементират със селен от 50 до 200 микрограма. За населението – който има възможност да изследва поне селен в кръвта (на гладно!) и при наличие на дефицит или долногранични стойности да приема селен от 50 до 100 микрограма веднъж дневно, по време на хранене поне 1 месец.

Храни:

Който няма такава възможност да увеличи приема на яйца, риба тон, ядки (орехи, бадеми, кайсиеви ). Много богати на селен са бразилските орехи – 4-5 ядки дневно са оптимална доза при умерен дефицит и долна граница на нормата. Същото важи и за постещите и веганите! Да се приемат белтъчни храни, които са богати на селен. Приемът не е свързан с интоксикация и не крие особени рискове.

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *