Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат извънреден de minimis

Тютюнопроизводителите ще получат извънредна помощ по Схемата de minimis, в размер до 3 млн. лева. Това стана ясно на проведеното извънредно заседание на Консултативния съвет по тютюна, на което бяха разгледани и други важни въпроси.

Помощ ще получат 2 113 тютюнопроизводители от общо регистрираните 3 320.

„Това са активните тютюнопроизводители, които са реализирали продукцията си за 2020 г. и са вписани в Регистъра през 2021 г. Тези средства в момента ги няма, но те ще бъдат заложени в Бюджета за 2022г. За целта, потенциалните тютюнопроизводители бенефициенти по тази схема, трябва да подадат заявление за участие до края на годината.  Средствата предстоят да бъдат изплатени до края на месец февруари, 2022-ра“ – съобщи за Радио Благоевград Цветан Филев, председател на Националната асоциация на тютюнопроизводителите /НАТ-2010/ и президент на Европейската междубраншова организация в сферата на суровия тютюн /ЕЛТИ/.

Предвижда се да се подпомогне покриването на част от производствените разходи, в размер до 120 лева на декар. Условията за получаване на помощта са – регистрация на тютюнопроизводителите в Регистър на тютюна за 2021г.; правно основание за площите, които разсаждат с тютюн през 2021г.; сключен договор с търговски оператор и декларация за произведения тютюн през предходния стопански цикъл на 2020г.

На Консултативния съвет по тютюна е била разгледана и друга важна тема – бъдещата Обща селскостопанска политика на Европейския съюз. Припомняме, че страната ни успя да защити прилагането на Преходната национална помощ, с която ще се подпомага сектор „Тютюн“ и през периода 2023-2027. Предстои да се вземе национално решение дали ще бъдат променени референтните периоди.

„Получихме адекватен отговор от експертите на земеделското министерство, че до края на ноември месец т.г., се очаква да бъде готов Регламентът. Дали въобще ще има такава Преходна национална помощ след 2023г.  и ако това се узакони, чрез Регламент на европейско ниво, чрез него ще се даде възможност на държавите ползвателки на тази Схема, да променят референтната рамка, т.е. тя да бъде различна от досегашната“ – уточни още Цветан Филев.

Участниците в Консултативния съвет по тютюна са били запознати и с данните за производството на тютюн от реколта 2020/2021 г.  Към днешна дата са прибрани 99,85% от  площите с тютюн за реколтиране през 2021 г. Това са 3 485 хектара от общо 3 490 хектара за реколтиране в страната. Произведеното количество е 5 926 тона, а средният добив е 170 кг/дка.  Изкупеното количество тютюн за 2020 г. е 5 664 тона./bnr.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *