Търсенето на селски къщи по-голямо от предлагането

Средната цена на селските къщи по време на пандемията се е изравнила с тази на едностаен или двустаен апартамент в най-близкия областен град. Това заяви Борислав Борисов, председател на Асоциацията на българските села.

По думите му в последните години интересът към селския туризъм расте, а с пандемията се увеличава заетостта на обектите и то почти целогодишно. При офертите за отдаване на ваканционни имоти под наем търсенето надвишава предлагането около четири пъти, като ръстът на пазара е най-големият, откакто съществува селски туризъм у нас. Според Борисов най-отчетлив е интересът към селския туризъм по празниците и през лятото. Дори има случаи, при които запазват цели къщи за гости за месец напред.

Борисов очерта и друга интересна тенденция на пазара – след началото на пандемията много хора, наши емигранти, решиха да се върнат на село, тъй като търсят нов стил на живот. Високоскоростният интернет в селата позволява дистанционна работа. “И се оказва, че с един малко по-скромен живот на село човек може да изкарва от една страна хем добри пари, хем да живее в една много по-спокойна обстановка и изключително чиста среда”, посочи Борисов.

Тенденцията за преселване към селата на хора в пенсионна възраст е променена – към селата се отправят хора в активна възраст, основно в диапазона 25-45 години, уточни Борисов. По официална статистика през миналата година 95 хил. са новорегистрираните на адреси в селата и според него това не е свързано с фиктивни премествания за гласуване на избори. Това реално са хора, които заради пандемията са направили решителна крачка, която дълго време са отлагали – да започнат един рестарт на село. Сред най-силните в това отношение региони са Велико Търново, Варна и Пловдив.

Според Борислав Борисов категорично това не е временно явление, а естествен процес, в който българските села ще бъдат заселени от нов тип хора – не от хора, които се занимават със земеделие, а от хора, които искат да сменят начина си на живот.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *