Търговци отказват среща с властта за надценките, плашат със съд

Търговци отказват среща с властта за надценките, плашат със съд

Търговски вериги са готови да атакуват в съда евентуално решение за таван на надценката на някои хранителни стоки. Заканата е на Сдружението за модерна търговия. За казуса ще бъде сезирана и Европейската комисия.

Според големи и малки търговци подобна мярка е в разрез със Закона за защита на конкуренцията. Затова са категорични, че няма да седнат на една маса с държавата, за да водят разговори за промяна в цените на стоките. А вместо това ще търсят правата си в съда.

Според адвокати по търговско право въвеждане на мярка като таван на надценката е в нарушение на Конституцията, която ясно казвала, че „търговците се конкурират сами”.

Далеч от „сметките” на държавата и тези на бизнеса, са сметките на потребителите. Гергана Якимова търси стоки с минимална надценка. В случая – на сергията на фермери от Юндола.

„Едно истинско краве сирене е 13 лв. за килограм. В магазина не може да се намери такава цена. Оказа се, че домашните продукти вече са по-евтини от масовите в магазина”, коментира жената.

Принципът на конкуренция между малките и големите търговци трябва да продължи, казват от Сдружението за модерна търговия.

„Ако важи за всички търговци, дори да приемем, че големите търговски вериги с известни затруднения, ще успеят да се справят с една такава мярка, то какво ще направят десетки хиляди малки търговци”, коментира Николай Вълканов.

Затова от бранша отказват разговори с държавата.

„Формат – всички търговски вериги да се съберат от едната страна и правителството да е от друга, за да говорят за надценки – няма как да се случи. Трябва да се сезира Европейската комисия”, допълни Вълканов.

Чисто юридически – казват адвокати по търговско право – подобна стъпка е в разрез с Конституцията и принципа наречен „свободна стопанска инициатива”.

„Мярката е много опасна, защото ние вече сме тръгнали в посока на държавно-регулирана икономика, но отваряме една кутия, която днес са надценките, утре цените”, заяви Димитър Калдамуков, адвокат по търговско право.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *