Търговците на благоевградския пазар бойкотираха търга за маси и временни обекти

Търговците на благоевградския пазар бойкотираха търга за маси и временни обекти

Търговците общински пазари в Благоевград бойкотираха вчера търга за отдаване под наем на маси и обекти. Едва 6 оферти, при това само за временни търговски обекти, бяха депозирани сутринта в канцеларията на „Пазари“ ЕООД, а според справката на ръководството на общинското дружество наемателите в момента са 33-ма, като почти на всички договорите изтичат.

„Миналата седмица минах през наемателите ни да ги подсетя за наближаващия търг, но те не бяха особено отзивчиви, настояват за още по-ниски цени, въпреки че вече на два пъти тази година по наше предложение ОбС ги сваля“, обясни управителят на дружеството Юрий Воев. Цените на кв. метър на работните маси, одобрени преди по-малко от месец от местния парламент, са от 13 до 19 лв. без ДДС на кв.м, за павилионите минималните цени на кв.м са от 6 до 18 лв. на кв.м, като за фирмите, предоставящи услуги, минималната цена е едва 2,50 лв. на кв.м, пише в. „Струма“.

„Частните магазини в закритото тържище са празни, въпреки че се отдават за 80-100 лв“, вметна управителят Юрий Воев, а съветникът Калоян Ханджийски, който бе в комисията, реагира спонтанно: „Това са смешно ниски цени за централна зона в града, следващата стъпка е ние да им плащаме!“.

Председателят на комисията, съветничката юрист Гергана Янчева, прецизно провери документите на шестимата кандидат-наематели, наложи се дори служител на „Пазари“ да изиска служебно информация дали фирмите имат задължения към общината, тъй като липсата на такива бе сред вписаните в тръжната документация изисквания за допустимост. По тази причина бяха декласирани ТД „Айгидик“, което кандидатства да наеме ВТО с 20 кв.м площ, и ЕТ „Маргарита Андреева“, която стопанисва два павилиона за търговия със зеленчуци на тържището в жк „Струмско“, но се оказа, че не са си платили 22 лв. за патентен данък. Двете дружества ще могат да се включат отново в наддаването в края на месеца, като погасят дълговете си към общинската хазна.

Подновяване на договора си за още 3 г. очаква „Ил Трейд 2014“ ЕООД, което стопанисва павилиона за скара и печени пилета в края на селскостопанския открит пазар, с оферта за 8,20 лв. без ДДС на кв.м наета площ, съседният павилион за ремонт на велосипеди, чийто наемател ЕТ „Марийка Илиева-Бойко Илиев“ при начална цена от 2,50 лв. предложи 5,60 лв. без ДДС на кв.м, и павилионът, в който се помещава агроаптека на „Стилагро“ ЕООД, с предложение за месечен наем от 8,50 лв. на кв.м наета площ.

„Ако и на повторния търг няма кандидати, ще се наложи да вкараме въпроса на сесия на ОбС“, смята управителят на „Пазари“ ЕООД. Полу на шега, полу насериозно той отбеляза, че ще предложи и вариант търговците да си направят дружество, а ОбС да им отдаде общинските площи на закрития пазар на концесия за 30 г.

Неофициално той коментира, че дружеството, което оглавява, трябва да се закрие заедно с шефското му място и да стане звено към общинската администрация.

Сградата на покрития пазар в Благоевград е 70% частна собственост и едва 30% са на „Пазари“ ЕООД – гр. Благоевград. Частта на общинското дружеството е в два сектора – селскостопански и промишлен, разположени на партерния етаж. Общият брой на масите е 45, но доста от тях са празни, като са заети предимно в промишления сектор, при това под 40% от наличните, тъй като търговията на селскостопанска продукция е съсредоточена само в пазарните дни сряда и събота на открития пазар.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *