Търговците в най-големия ни ски курорт: Сезонът свърши, преди да е започнал, такава тежка година не сме имали

Сезонът в Банско свърши, преди да е започнал, така определиха  ситуацията търговците в най-големия ни ски курорт. Те споделиха, че по-тежка година не са имали никога досега, и прогнозират, че много от колегите им ще затворят и едва ли ще заработят докато кризата не отмине и да се върнем към нормалния живот. Десетки са магазинчетата и заведенията, които тази година въобще не отвориха

„Този сезон много от колегите не отвориха, защото сметките си вървят, а продажбите са минимални. Много е тежък сезонът и почти не се пазарува. Забеляза се раздвижване в началото на февруари, тъй като румънците имаха ваканция, но беше за кратко. Българите също не харчат пари за сувенири или търсят нещо символично за най-близките си хора. Българинът е добър турист, но той обича да се весели и е склонен да харчи пари в  заведенията. Фактът, че тази година те не работеха, не се отрази на оборотите на магазините. Просто хора няма, сподели собственичка на магазинче на пешеходната улица „Пирин” в Банско. Служителка от друг магазин в близост сподели, че собственикът обмисля да затваря, тъй като оборот почти няма, а няма и индикации за увеличаване поради малкия брой туристи.

На улица „Пирин”, както и в горната част на града, също има десетки затворени магазини със закнижени стъкла и с табели, че се отдават под наем. Наематели обаче в повечето от тях тази зима не е имало въобще. Причината е ясна – коронакризата.

Някои от търговците споделиха, че работят само по няколко часа на ден, тъй като дневните посещения са единични.

„Отварям следобед и работя до към пет часа, защото и без това никой не влиза, а сметките си вървят – ток, наем. Колко време ще издържим, не мога да кажа. Специално за мен месеците юни, юли, август, дори и септември бяха по-успешни, отколкото сега, в зимния сезон. Други колеги споделят същото. Това почти не се е случвало досега, защото зимният сезон колкото и да е бил слаб за нас в предходните години, е бил по-добър от летния. Сега обаче е много тежко. Хазяите направиха отстъпки и снижиха малко наемите, но при положение че ние не работихме три месеца, а туризмът е слаб, трудно се издържа. Може би за хората, които не плащат наеми, нещата са различни, но със сигурност и на тях не им е лесно. Кризата се усеща навсякъде и по-лошото е, че скоро едва ли ще се върнем към нормалния живот“, сподели собственичка на друг сувенирен магазин на улица „Пирин”.

Доста са и затворените вече ски гардероби в горната част на града. Причината е, че туристите  осезаемо са намалели. Има и такива, които все още работят, но и при тях кризата се усеща. За да се справят, са намалили броя на персонала.

„Действително сезонът не може да се сравнява с никой досега, но това е в световен мащаб. Засега се справяме, наемодателят ни намали сериозно наема, ние сме намалили персонала и тази година имахме само 8 души, докато миналата имахме 30, но няма начин. Повечето колеги са така – работят на намален капацитет, но все пак се работи”, сподели собственик на магазин за спортни стоки и ски оборудване

От бранша споделиха още, че много от сезонните обекти се готвят да затворят след 15 март. Повечето от тях са с бизнеси и по морето. Работещите целогодишно все още обмислят какво да правят, но всичко зависи от мерките, които ще бъдат предприети занапред на национално и регионално ниво. Всички са категорични, че ново затваряне на държавата ще се окаже пагубно, тъй като дори и неработещи, обектите дължат наеми, а собствениците не са склонни да ги опростят на 100 % за времето, в което не се работи.

От хотелиерския бранш в Банско също очакват много от хотелите да започнат да затварят след 15 март. Тази зима и много хотели, които досега редовно са работили, въобще не са отваряли. Сред тях дори и такива, наложили се сред туристите, като „Астера”, „Премиер”, „Лион” и други.

ЯНА ЙОРДАНОВА

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *