Анонси

Турция с геоложки проучвания в Средиземно море

Турция е разпространила ново съобщение до капитаните на кораби в Средиземно море, предадено чрез международната автоматизирана система за оповестяване (НАВТЕКС), за предстоящи геоложки проучвания, предаде агенция ТАСС, като се позова на турската телевизия НТВ.

В съобщението се казва, че сондажният кораб „Явуз“ ще извършва геоложки проучвания (за залежи на природен газ и петрол) край бреговете на Кипър в Средиземно море от 18 август до 15 септември.

В момента в Средиземно море подобни дейности провеждат други два турски кораба – „Барбарос Хайреттин“ и „Оруч Реис“. Тези действия на Анкара бяха силно критикувани от Атина, предава БТА.

По-рано днес Република Кипър разпространи, също чрез системата Навтекс, съобщение за нарушение на границите на кипърската изключителна икономическа зона от страна на Турция. Кипърската гръцка страна подчерта, че става дума за непозволени и незаконни действия на сондажния кораб „Явуз“ и съпровождащите го плавателни съдове в изключителната икономическа зона и континентален шелф на Кипър.

Турция, която не признава Република Кипър от 1963 г., оспорва границите на нейната изключителна икономическа зона и заявява, че няма да допусне геоложко-проучвателни сондажи край бреговете на острова без съгласието на кипърските турци. Според Анкара военните кораби, които съпровождат сондажните плавателни съдове, се намират в зона на газови находища въз основа на лиценз, издаден от Севернокипърската турска република (призната единствено от Турция)

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *