Турция издирва четиримата наши граничари с червена бюлетина

Турция издирва четиримата наши граничари с червена бюлетина

Турция иска екстрадицията на четирима бивши български гранични полицаи. Това стана ясно на днешното заседание на Турския наказателен съд в Къркларели.

„Искат екстрадицията им в Турция. Не става въпрос само за разпит в България и изпращане на показания, а просто искат да бъдат екстрадирани. С „червена бюлетина“ са обявени за издирване“, каза адвокат Молла.

Бившите гранични служители Михаил Цонков, Николай Петков, Никола Костов и Живко Петков са обвиняеми по дело за смъртта на турски бракониер.

Инцидентът стана на границата ни край Резово през 2008 година. Там прострелян смъртоносно бракониер на калкан. У нас делото е прекратено на всички съдебни инстанции с мотива, че инцидентът е нещастен случай. През 2017 година обаче турският съд възобновява процеса срещу българските граничари с мотива, че е станал на неин плавателен съд.

Сега бившите граничари са обявени за издирване с червена бюлетина от Интерпол и ако напуснат България, могат да бъдат задържани, каза турският адвокат защитник на българските граничари Джошкун Молла.

„Очаква се отговор от българска страна за изпълнението или пък за неизпълнението. Министерството на правосъдието е изпратило до Интерпол искането за задържането на четиримата български граничари.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *