Турция забрани на хората над 65 години да излизат навън

Турция забрани на хората над 65 години да излизат навън

Всички потребители на мобилни телефони в Турция ще получат автоматично обаждане по телефона, за да чуят запис на турския президент Реджеп Тайип Ердоган за новия коронавирус, съобщава в. „Дейли сабах“.

Целта на обаждането е посланието на Ердоган да достигне до възможно най-много хора в страната. Посланието на президента циркулира и в социалните медии.

В него Ердоган заявява, че Турция работи денонощно за минимализиране на последиците от коронавируса в страната.“Водим безмилостна битка срещу коронавируса„, заявява той и предупреждава, че новият коронавирус засяга преди всичко възрастните хора и хората с хронични заболявания.

Ердоган призовава за мерки за предпазване от вируса, за спазване на социална дистанция и за оставане вкъщи освен в случаите, когато излизането е крайно необходимо.

От свое собствено име и от името на страната изказвам благодарност на всички граждани, които ни подкрепят и действат с чувство на отговорност в тази борба с коронавируса. Надявам се, че скоро ще преминем заедно тези трудни времена с Божията воля„, заяви още президентът в посланието си.

Турското министерство на вътрешните работи обяви забрана за излизане на улицата, в парковете, градините на гражданите над 65-годишна възраст, както и на онези, които са с хронични заболявания, заради риска от коронавируса.

Мярката влиза в сила от полунощ и е в рамките на Закона за обществения ред в окръзите, се посочва в съобщение на вътрешното министерство.

Това е една от най-радикалните мерки на властите, предприети досега в борбата срещу новия коронавирус.

Преди това турският министър на здравеопазването в публично изявление по телевизията призова възрастните хора да не излизат навън, поясни БТА.

Предния ден бяха отменени картите за безплатно пътуване в градския транспорт на пенсионерите над 60 години. Преди това Дирекцията по религиозни въпроси наложи забрана за колективните молитви в джамиите на възрастните хора.

Според статистики в Турция около 7,5 млн. възрастни хора са разглеждани като уязвима група за новия коронавирус.

Предстои да бъдат огласени конкретни мерки за това как ще се прилага забраната за излизане навън и какви санкции ще бъдат налагани в случай на неспазване.

По данни от миналата нощ девет турски граждани са починали от новия коронавирус. На 670 души възлязоха заразените с вируса на Ковид-19.

Турският здравен министър съобщава новите случаи на евентуално починали и заразени хора всеки ден около полунощ, обикновено в Туитър./ dunavmost.com

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *