Туроператори скочиха срещу карантината след ваканция в Занзибар

Туроператори скочиха срещу идеята на здравния министър проф. Костадин Ангелов да въведе задължителна карантина за пристигащите българи от остров Занзибар. Чартърите и хотелите вече са предплатени и няма кой да върне парите на клиентите. Това коментира управителят на роден туроператор, който организира чартър до Танзания в началото на април Красимир Златанов.

По думите му въвеждането на задължителна карантина ще откаже много хора от пътуванията, пише travelnews.bg.

“Имахме уверение на последната среща с проф. Ангелов, че ще има предвидимост за бранша. В останалите европейски страни въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент”, заяви Павлина Русева, член на УС на Сдружението на туроператорите и туристическите агенти “Обединение бъдеще за туризма”.

До момента от туроператора – организатор на най-много ваканции в Занзибар са осъществили шест полета, от които няма нито един завърнал се и тестван у нас с положителен резултат за коронавирус, обяви маркетинг директорът на компанията Георги Пасев. При пристигането на летище София туристите се съпровождат в лаборатория. Туроператорът получава обобщена справка за резултатите на всеки полет.

“Ясно е, че трябва да се взимат мерки с оглед нарастването на случаите в България. Но те трябва да бъдат основани на факти. При отрицателни тестове от Занзибар няма никакво основание за въвеждане на задължителна карантина.”, категоричен бе той. Правно основание за връщането на парите към туроператора и съответно към клиентите обаче няма. Въпреки това, туристите са в правото да си искат парите заради въвеждането на карантината. „Държавата трябва да гарантира и да върне парите на клиентите“, обобщи Пасев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *