Туристическият бранш иска незабавно въвеждане на зелени сертификати

Туристическият бранш иска незабавно въвеждане на зелени сертификати

Сдружение на туроператорите и туристическите агенти „Обединение „Бъдеще за туризма” (СТТА ОБТ) – най-голямата работодателска организация на туроператорите и туристическите агенти, изпрати днес протестно писмо до служебния кабинет и министъра на туризма Стела Балтова. В него представителите на бранша настояват за незабавна отмяна на заповедта на директора на РЗИ-София д-р Данчо Пенчев, в частта, която забранява организираните туристически пътувания от 14 октомври.

От Сдружението считат, че забраната е доказателство за безсилието на правителството на Стефан Янев за справяне с пандемията. Заложник на това безсилие е туристическият сектор, казват от организацията.

„Абсурдно е всеки български гражданин да има достъп до всички одобрени ваксини и в същото време да се затварят бизнеси, заради незадоволителната ваксинационна кампания. Разбираме, че отказът от въвеждането на задължителни зелени сертификати за достъп до различни публични, социални и развлекателни услуги – каквато е практиката в цяла Европа, е предизборен ход, но управляващите трябва да знаят, че преди политиката е икономиката, за да съществува държавата”, изтъква Павлина Илиева, председател на СТТА ОБТ.

От Сдружението настояват правителството да въведе един работещ модел или да копира европейската практика. За последната година и 7 месеца, бяхме отворени само 5 месеца. Бизнесът не може да съществува, да издържа служители и да плаща данъци със спорадично отваряне и затваряне. Затова считаме, че зелените сертификати са единственото работещо решение в настоящия момент, посочват от организацията.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *