Туристическият бранш в Банско обединява сили за излизане от кризата

Представителите на туристическия бизнес в Банско споделиха проблемите, с които очакват да се сблъскат през летния сезон и изразиха надежда за предприемане на адекватни и навременни мерки от страна на държавата за регулиране на бизнеса в условията на епидемията. Това стана вчера по време на среща с екипа а кмета Иван Кадев, с председателя на Общинския съвет – Димитър Русков, и с председателите на комисии в местния парламент.

На срещата бе декларирано общото желание за обединение на всички туристически организации и структури в Банско, за да стане възможно, със съдействието на Общината, изграждането на единна стратегия за развитието на туризма, пише Илинден прес. Наболелите от години проблеми за ценовата политика, изваждане на светло на целия бизнес, изграждане на спортна инфраструктура и на втора кабинкова линия и други въпроси бяха посочени като важни за решаване. Това ще определи развитието на града като целогодишен курорт от висока класа.

Засега фестивалната и културната програма в община Банско за тази година остава под въпрос. Очакванията се свързват с подобряване на епидемичната обстановка, за да бъдат облекчени санитарните мерки, допускащи работата на туристическите обекти при определени условия.

Зам.-кметът Сашка Въчкова докладва, че финансовото положение на Общината през 2020 г. не е добро. Вече е факт намалението на приходите в сравнение със същия период на миналата година, очаква се до края на настоящата година само от туристическите такси те да бъдат със 700 хил. лв. по-малко от плануваното. В същото време се увеличават разходите за социални услуги и помощи, което прави още по-сложно финансовото състояние на общината.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *