Трима медици са в болница след ваксина на АстраЗенека

Трима медици в Норвегия с поставена наскоро ваксина на компанията АстраЗенека (AstraZeneca) са лекувани в болница заради кървене, тромби и ниско ниво на тромбоцитите, предаде Ройтерс, като се позова на здравните власти. „Не знаем дали случаите са свързани с ваксината“, каза Сигурд Хортемо от Норвежката агенция по лекарствата на съвместна пресконференция с представители на Норвежкия институт по общественото здраве.

И тримата медици са на възраст под 50 години. Европейският лекарствен регулатор ще разследва тези случаи.

„(Тримата) имат много необичайни симптоми: кървене, тромбове и ниско ниво на тромбоцитите“, каза пред норвежката телевизия Стейнар Мадсен, медицински директор в Норвежката агенция по лекарствата. „Доста са болни. Приемаме това много сериозно“, каза Мадсен и добави, че властите са били уведомени за случаите днес. Засега няма коментар от страна на АстраЗенека.

В четвъртък Норвегия спря поставянето на ваксината на британско-шведската компания, след като преди това същото направи и Дания. После Исландия и други държави предприеха аналогична мярка.

Преди решението на Норвегия и Дания Австрия спря да използва партида с дози от ваксината на АстраЗенека, докато разследва смъртен случай в резултат на нарушаване на кръвосъсирването и заболяване от белодробна емболия.

В четвъртък Европейската агенция по лекарствата обаче каза, че ползите от ваксината надвишават рисковете, и изрази становище, че тя може да продължи да бъде поставяна.

Европа се мъчи да ускори ваксинацията след забавяния в доставките на компаниите Пфайзер (Pfizer) и АстраЗенека, в момент, когато рязко повишаване на броя на заразените на фона на разпространението на по-заразен вариант на вируса предизвика нови затваряния в страни като Италия и Франция, отбелязва Ройтерс.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *