Трета детска градина „Детелини” при плажа в Благоевград е затворена заради ковид-19

Трета детска градина „Детелини” при плажа в Благоевград е затворена заради ковид-19

Трима души от персонала са дали положителни PCR тестове, информира д-р Веселка Мончева, директор на дирекция „Надзор на заразните болести” в Регионалната здравна инспекция в Благоевград.

Болните били установени в понеделник и всички деца, близо 60, които били на градина тогава, и персоналът на работа – 20-ина души, са насочени за изследвания, които установили, че още няколко от работещите са заразени, въпреки че са без симптоми. Детското заведение ще остане заключено до петък включително за пълна дезинфекция.

43 са случаите на установен коронавирус от здравната инспекция в Пиринско вчера, информира д-р Мончева и уточни, че около половината са от Благоевград. Хоспитализираните са 9, останалите са с леки симптоми на домашно лечение.

„На ден правим много изследвания и затова излизат и повече положителни проби, дори на хора без симптоми”, обясни шефката на дирекция. Тя напомни, че с бележка от личния лекар при наличие на оплаквания или контакт с болен РЗИ всеки ден от 9 до 10 ч. сутринта дава направления за безплатно изследване за Ковид-19. Тези тестове не вършат работа обаче на туристите за Гърция, тъй като на границата с южната ни съседка изискват да се представи касов бон за направен PCR тест, какъвто с направление от инспекцията лабораториите не дават.

„Разпространението на заразата е дифузно, няма по-големи огнища, включително има и медицински персонал. Притеснението ни е леглата в болничните заведения да не се запълнят и да няма къде да се лекуват тежките случаи”, призна д-р Мончева.

 

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *