Третата вълна на британския вариант на коронавируса натисна болниците в Пиринско

Ковидните отделения са пълни, а в някои започнаха да изписват преждевременно пациенти, за да могат да приемат други, които са за хоспитализация. Такава е ситуацията в МБАЛ „Иван Скендеров“ в Гоце Делчев, в която петте ковидни отделения са пълни с 85 болни – 27 в инфекциозно, 25 в детско, 15 в ортопедично, 10 неврология и 8 в АГО, информира зам. директорът д-р Ангел Тонгов.

„В събота беше много натоварено и се наложи да изпишем с един ден по-рано пациенти, за да може да настаним други. Повечето са в средно тежко състояние, в три от отделенията имаме 16 болни, които са на кислородна терапия. Някои са с маски, а други са на кислородни концентрати, които ни бяха доставени като дарение. 67-годишен мъж е починал през нощта в инфекциозното отделение. Имахме един случай на болен с коронавирус, установен 10 дни след като се е ваксинирал с „АстраЗенека“, вероятно е бил в инкубационен период. До края на седмицата очакваме да отвори в болницата PCR лаборатория, вече обучихме медицински персонал. А в началото на април очакваме да приключи ремонтът на вътрешно отделение и да приемаме пациенти. Дано противоепидемичните мерки дадат резултат и болните да намалеят“, надява се д-р Тонгов.

На 100% са заети леглата в ковидния сектор на общинската болница за белодробни заболявания в Благоевград.

„Леглата са заети, състоянието на болните е средно тежко. В момента 5-6 чакат за преглед. Ситуацията е умерено нажежена“, заяви болничният управител на бившия тубдиспансер д-р Петър Георгиев.

Динамична остава ситуацията в МБАЛ – Благоевград, в която ковидните отделения са пълни, над 100 са хоспитализираните, а поне 20 човека са в очакване да бъдат приети. За да се освободи легло, някой трябва да бъде изписан, да бъде преместен в реанимация или да почине, коментираха лекари.

През уикенда мъж и жена в по-тежко състояние са били прехвърлени от вътрешно отделение в интензивното. Легла има, категоричен е директорът на болницата д-р Огнян Митев.

От утре влиза в сила ротацията на спешните случаи, които 2 седмици се поемаха от хирурзите в държавната болница, а сега наред е частната болница ПУЛС. Така хирургичното отделение на МБАЛ – Благоевград, което беше половината за пациенти с коронавирус и половината чисто за спешни пациенти, ще стане изцяло ковидно. В момента в „стерилната” зона на отделението има няколко болни, които са оперирани, заяви завеждащият д-р Димитър Димитров.

Най-добрата защита срещу коварния вирус са ваксините, категорични са лекарите. Вчера в РЗИ – Благоевград трябваше да пристигнат 2000 дози ваксини на „АстраЗенека“, които са предвидени за разпределение между личните лекари и имунизационния кабинет на здравната инспекция.

 

Struma.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *