Анонси

„Тренд“: ГЕРБ получава 24,2%, БСП – 22,9%, Слави – 14,9%

Пет партии със сигурност влизат в новия парламент, още две имат шанс, сочи изследване на “Тренд”. Според анализа, 24,2% гласуват за ГЕРБ, 22,9% – за БСП.

За “Има такъв народ” на Слави Трифонов се предвиждат 14,9% подкрепа, а “Демократична България” да дели четвъртото място с ДПС

Според проучването, 60% подкрепят протестите, а 39% не вярват да доведат до оставка на кабинета

Теренът на настоящото проучване приключи няколко дни преди Бойко Борисов да обяви своята конституционна инициатива. Дали това ще внесе промяна в обществените нагласи, ще може да бъде верифицирано при следващото проучване през септември.

В проучването през август се отчита спад в положителните оценки за работата както на парламента, така и на правителството.

23% заявяват подкрепа към работата на кабинета, като симпатизантите на ГЕРБ не са разколебани в положителната си оценка.

Президентът също регистрира спад в сравнение с юли, но разликата е по-скоро минимална. Отчита се сериозна динамика при индикатора за необходимостта от предсрочен вот, като през август 46% от всички запитани смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 37% са на обратното мнение.

60% от българите подкрепят протестите – 34% напълно, а 26% по-скоро ги подкрепят. 31% са тези, които са против бунта.

Електоратът на ГЕРБ почти единодушно изразява неподкрепа към протестите, а огледално изглеждат симпатизантите на БСП, “Има такъв народ” и “Демократична България”.

Въпреки подкрепата за протеста по-голямата част (39%) от интервюираните остават скептични, че те ще доведат до оставка на правителството.

В проучването през август се регистрира ерозия в подкрепата към ГЕРБ (24,2% сред гласуващите), въпреки че управляващата партия запазва първото си място, макар и с минимална преднина пред основния си опонент в лицето на БСП (22,9% сред гласуващите).

Ръст се отчита при партията на Слави Трифонов “Има такъв народ”, която събира подкрепа от 14,9% от гласуващите.

Това отрежда стабилното трето място на формацията на сериозна дистанция от втората политическа сила, но и с комфортна преднина пред четвъртия.

“Демократична България” е другият печеливш от протестите с 10,1% подкрепа сред гласуващите, като вече дели четвъртото място с ДПС (9,8% сред гласуващите).

Евентуалната нова формация на Мая Манолова (4,4% сред гласуващите) и “Обединени патриоти” (ВМРО и НФСБ) (4,1 % сред гласуващите) изглеждат с реални шансове за представителство в следващото Народно събрание, сочи проучването на Изследователския център “Тренд”.

Проучването е проведено в периода 3-10 август 2020 г. чрез 1010 интервюта с респонденти на възраст над 18 години. Проучването е представително за пълнолетното население.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *