ТРЕВОЖНО: Нов щам на коронавирус у нас

ТРЕВОЖНО: Нов щам на коронавирус у нас

Нов, български вариант са засекли българските власти у нас. Това съобщи директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев по време на брифинга на здравните власти във връзка с актуалната епидемиологична обстановка в страната.

Той посочи, че въпросната мутация е засечена при две жени от град в Северна България. „Миналата седмица се получиха данни от един град в Северна България за 2 жени – едната на 60 години, другата – на 65 г., с британския вариант. Но наблюдавахме мутация, която е в началото на спайк протеина. Говорим за български щам”, обясни проф. Кантарджиев. По думите му този щам се влияе от ваксините и засега се взима под внимание. Той уточни, че двете жени са живи и здрави и са били на домашно лечение. Заради въпросните мутации случите от областта се прочуват по-интензивно, обясни още Кантарджиев. Той обясни, че в света се появяват нови варианти на вируса.. „Ваксините действат върху тези, които ни тревожат, макар и в по-малка степен, отколкото при класическите варианти“, поясни той.

Освен познатите до сега мутации като британски, южноафрикансии, нигерийски, другите варианти се появяват нови и се изследват, но не всички са притеснителни, категоричен бе директорът на Националния център по заразни и паразитни болести.

Здравният министър проф. Костадин Ангелов побясни, че в понеделник ще бъдат дадени подробности по отношение на ваксината „АстраЗенека“.

„Ще се даде отговор на всички българи, които имат поставена първа игла“, каза още проф. Ангелов. По думите му предварителните мнения на екпертните съвети са, че се съветва да се прилага и втората игла на „АстраЗенека“. През април в страната ни се очакват общо 324 090 дози ваксини, като се очаква много голяма доставка от „Пфайзер“, през май се очакват близо милион и половина дози, през юни – над милион и половина дози, каза още министърът в оставка проф. Костадин Ангелов.

Министърът посочи, че до края на деня ще бъде издадена заповед за разхлабване на мерките. Тя ще касае театрите, които към момента имат право на 30% публика. С новата заповед вероятно този процент ще бъде увеличен на 50 на сто. По отношение дали ще бъде удължена епидемичната обстановка, Ангелов посочи, че решението ще бъде взето в през последната седмица на април. По думите му ако дотогава няма нова правителство, вероятно МС ще я удължи.

„Лично аз мисля, че тя трябва да бъде удължена с един месец и да се даде възможност на новото правителство да вземе решение дали да я удължава или не“, допълни Ангелов.

 

 

monitor.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *