Традициите и обичаите, свързани с Андреевден „оживяха“ в ДГ „Радост“ – гр. Симитли

Децата от Детска градина „Радост“, група „Звездички“ на филиал „Ян Бибиян“ с г-жа Кристина Стоилкова и г-н Гроздан Докузов, пресъздадоха традициите и обичаите, свързани с Андреевден.

 

Вярва се, че от този ден денят започва да расте („наедрява“) колкото едно просено зърно, с което е свързана обредната практика в навечерието на този празник да се варят в ново гърне различни зърна – жито, грах, царевица, боб, леща за да наедряват.

 

От това вариво на сутринта всеки от домочадието хвърля по малко в комина, като пожелава „високи“ (добри) посеви, а останалото се изяжда. Вярва се още, че светецът прогонва зимата и дългите нощи.

 

В Северна България на този ден празнуват в чест на мечките. Денят е познат и като Мечкинден и се вярва, че Свети Андрей е техен господар. Според народното предание светецът победил мечката, впрегнал я в рало и изорал земята.

 

По тази причина от свареното вариво (най-често царевица) се хвърля в комина с думите: „На ти, мечко, варен кукуруз, да не ядеш суровия и да не ядеш човеците и стоката!“

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *