„Топлофикация-София“: Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо

„Топлофикация-София“: Трябва да има увеличение на цената на парното, но да е социално приемливо

Това каза в ефира на „Още от деня“ по БНТ изпълнителният директор на „Топлофикация – София“ Александър Александров. Според него, правителството трябва да даде своя дан да осигури компенсации, които да осигурят плавно преминаване към зимния период за всички граждани.

„Ние искаме разликата между цената, която КЕВР е определил за газ и цената, която ние плащаме за газ, да бъде поета от държавата. Това включва от началото на регулаторния период от юни до сега“, обясни инж. Александров.

С оглед на очертаващия се тежък зимен период той посъветва потребителите „да преминат на равни месечни вноски. Това ще им осигури по-лек режим през зимата и ще разпредели разходите им за парно през цялата година“. Той заяви, че никой не може да си представи парното в София да спре, тъй като това би било край на енергетиката в България.

„Третият по-големина енергиен субект в България е „Топлофикация“. В тежки зимни месеци ние произвеждаме почти два гигавата топлинна енергия. Това се равнява на производството на електроенергия на Козлодуй. По никакъв начин никой не може да си позволи „Топлофикация“ да спре да работи. Това би било равно на апокалипсис“, описа ситуацията Александров.

„Няма нищо необичайно в това, което се случи в последните няколко дни. Както България, така и Европа е в енергийно цунами от средата на тази година. Алармирахме много по-рано всички институции в България, че ситуацията, в която се намира енергетиката и в частност „Топлофикация – София“, е опасна, особено с навлизане на зимния сезон. Поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации на разликата между това, което КЕВР е определил като цена за топлинната енергия, и стойностите, които достигна газта в последните месеци. Върху това се работи интензивно“, каза още шефът на топлофикационното дружество. „Булгаргаз“ и „Топлофикация“ не са обичайни търговски дружества.

„Булгаргаз“ е единственото лицензирано в страната дружество, което да бъде обществен доставчик на газ. То трябва да осигури достъпа и газта за всички във всяко едно положение. По същия начин стоят нещата и с „Топлофикация“. Ние сме търговско дружество, но по същество сме социално дружество, което определя до голяма степен битието на 1,5 млн. граждани в София.

Ходовете, които „Топлофикация“ има, са изключително ограничени. Ние работим в тежко регулиран режи. Стойността, на която продаваме топлината, е определена от КЕВР. По същия е начин е определена и стойността, на която ние купуваме газта, каза още Александров.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *