Томислав Дончев: Разходите за образование ще нараснат в пъти

В годините се е случвало да спорим, но постигнатото е факт. За четири години БВП е нарастнал с 1/4. Това каза вицепремиерът и член на Изпълнителната комисия на ГЕРБ Томислав Дончев по време на среща с КНСБ, на която бяха представени основни акценти от предизборната програма на партията.

За разлика от всичко останало, което се върти в публичното пространство с гръмки фрази, при нас не само е работено с месеци, но много е смятано. Няма нещо, за което да нямаме убеденост, че не може да бъде постигнато. Ние сме работещи момичета и момчета. Има една голяма политическа задача, която стои пред всички нас. Това е възстановяването на нормалния политически диалог – без крясъци и без обиди.

В следващите години България ще е изправена пред огромни предизвикателства. Ако ние не сме способни, може да се окаже, че ще се спънем пред предизвикателствата и ще изпуснем възможностите. Не оспорвам на никого правото, който управлява, да бъде критикуван. Напротив, това е задължително. Пред България през следващите години имаме няколко основни теми. Първата е как излизаме от COVID кризата, заяви Дончев.

България е в много особен момент. Ние все повече трябва да мислим за качеството на инвестициите. Ако само разширяваме мащабите, ние значима промяна няма да имаме. Аз не казвам, че шивашка фабрика е нещо лошо. Но приносът му към растежа е минимален. Трябва да има икономическа трансформация. Образованието е много важно.

Трябва да можем да привличаме специалисти и в средното и във висшето образование, да можем да произвеждаме кадри, които пазарът да търси. Разходите, които държавата прави като публично финансиране, ще нараснат в пъти. За бизнеса за иновации ще нараснат пет пъти. Всичко, което е започнато, ще дава ефект през следващите години. Не предвиждаме промяна на данъците, посочи Дончев.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *