Тестването на ученици ще е добровoлно, за резултатите ще бъдат уведомени лично родителите

Тестването на ученици ще е добровoлно, за резултатите ще бъдат уведомени лично родителите

Тестването на ученици от 1 ди 12 клас с антигенни тестове за коронавирус ще е добровoлно, за резултатите ще бъдат уведомени лично родителите, а тестове за антитела не се предвиждат.

 

Това съобщи пресцентърът на министерството на образованието (МОН) след проведена среща между министрите на здравеопазването и образованието и представители на асоциация „Родители“, Националната мрежа за децата и Националния инициативен комитет за качествена и иновативна образователна система. Повод за сбирката е проучването на МОН сред родителите за нагласите им към възможността децата им да бъдат тествани с бърз антигенен тест, което предизвика бурни поляризирани реакции в социалните мрежи.

 

В разговора бяха обсъдени най-често задаваните от родителите въпроси в последните дни:

 

Каква е целта на тестването и колко често ще се прави?

Целта на провеждането на антигенно тестване сред учениците е да се направи „моментна снимка“ на заболяемостта в училищата след частичното възстановяване на учебния процес. Така ще се гарантира максимално безопасна среда, за да продължи присъственото обучение.

За коя възраст се отнася тестването?

То ще се проведе на желаещите ученици от 1 до 12 клас и няма да е задължително, а по желание и със съгласието на родителите. Тестване няма да се прави на децата в предучилищна възраст в детските градини.

 

 

Кой взима пробата, къде и как? Кой получава резултатите?

За резултатите на всеки ученик ще бъдат уведомени лично родителите му, а при необходимост от последващи действия (карантиниране на паралелка и/или допълнително изследвания на контактни хора) – съответният класен ръководител и директор на училище.

 

 

След като се обобщи информацията от проучването и бъде осигурен необходимият брой тестове, ще бъде определено времето и медици, които ще извършат тестването във всяко училище.

 

В кои случаи може да се назначи повторен тест с РСR?

PCR тест е възможно да бъде назначен само в случаи, когато това е предписанието и препоръката на медицинско лице.

Предвижда ли се тестване за антитела?

На този етап не се предвижда прилагане на тестове за откриване на антитела сред учениците и учителите

 

 

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *