Телефонни измамници поискаха 4 900 лева за „лечение на Ковид 19“

Телефонни измамници поискаха 4 900 лева за „лечение на Ковид 19“

Макар за известно време телефонните измамници да не успяваха да заблудят нови жертви със стари сценарии, страхът на хората от Ковид 19 им даде нов тласък на лъжите. Оказва се, че мизата на измамниците рязко скочи на 4900 лева за „лечение от вируса“ и дори има изгорели в схемата, предаде БНТ.

От няколко дни мошеници тормозят по телефона жителите на Карнобат. Ръстът на заболели през последните седмици активизира ало-измамниците. Освен познатите до момента схеми, в репертоара си те бързо включиха лечението на коронавирус с кръвна плазма. Искат пари уж, за да помогнат на близки на хората, на които се обаждат.

„Опитаха се така, един се опита преди няколко време, но затвори бързо телефона. Бързо реагирах“, каза Събка Николова от Карнобат пред БНТ.

„Тези телефонни измамници имат много добра информация и знаят къде да ударят точно. Аз познавам тук две жени, които са измамени с 5-цифрени суми“, каза Никола Вълчев, жител на Карнобат.

„Телефонните измамници се обаждат и исканите ценни вещи и парични суми са за закупуването на кръвна плазма от вече преболедували хора от COVID, която всъщност е необходима за лечението на близък роднина на възрастния човек, който се е заразил от актуалното напоследък заболяване“, разкрива Цветелина Рандева, говорител на ОД на МВР-Бургас.

Телефонните измамници зачестили своите обаждания през последните 10 дни. „Аз мисля, че на наша територия работят главно мулетата, защото тези, които ги организират, поне практиката на полицията това е показала, даже не са в България. Звънят от Румъния. Търсят наивници. Обикновено звънят на домашни телефони, което не е много трудно, защото е достатъчно да намериш един стар телефонен указател, в който пишеше и телефонните номера и кои са им притежателите“, каза Георги Димитров, кмет на Община Карнобат.

От Общината са започнали кампания с раздаването на брошури срещу новите измами, като публикували и съобщение в общински вестник. Към момента извършителите все още не са задържани.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *