Телефонна измамница цица пари от наивни мъже

68-годишната еврейка Батшев Леви в продължение на 13 години оплита в мрежите си наивни мъже по телефона. Разказва им за интереса си към религията и трудната финансова ситуация, в която се намира. Успява да ги умилостиви и получава пари от тях, като в същото време никога не се среща с тях лично.

Тази история разбуни не само Израел, но може би и повечето страни от Европейския съюз и Източна Европа. А водещият на италиански новинарски канал дори се изсмя в ефир, без да разбира защо предприемчивата баба е съдена.

Когато на 15 ноември 68-годишната Батшев Леви е обвинена в магистратския съд в Йерусалим за телефонна измамничка, тя сърдечно се разкая, като каза, че е унищожила толкова много животи и добави: “И пропилях милиони!”

През тези 13 години бабата живее нашироко и наистина харчи достатъчно пари. Но последователката на Остап Бендер също работи чудесно.

Пенсионерката действа в стила на романите на Илф и Петров

Тя не пренебрегва измамата, а понякога и изнудването. Именно за това сега тя е съдена. Всичко започва през 2008 г. Пенсионерката решава, че ѝ е писнало да работи и е време да се пенсионира. Жената с наднормено тегло има здравословни проблеми и едва свързва двата края и идеята за “спонсорство” ѝ хрумва случайно.

Батшев Леви никога не се е смятала за красавица, а и в миналото не е имало тълпи от почитатели. И пред нея се очертава нещастна перспектива: живот със скромна пенсия и място в гробището.

Но хитрият ум и естественото красноречие, дават на израелката надежда да разведри последните години от живота си. Вярно, трябва малко да украси реалността. Бабата се преструва на 20-годишен модел или на млада жена с материални проблеми. Гласът на Леви е приятен и тя говори предимно с много религиозни мъже, някои от които не само имат деца, но и внуци.

За 13 години “актьорство и моделство” Леви успява да получи много впечатляващи суми от спонсори. Освен това мъжете винаги са ѝ помагали доброволно.

Батшев открива жертвите си по телефона. Отначало тя “случайно” набира грешен номер, а след това навърта много часове разговори с приятни непознати, като

първата ѝ жертва е йерусалимски равин

който повече от 10 години въвежда “момичето” във вярата. През цялото това време, без излишни въпроси, многодетният уважаван баща, който успява да стане и дядо, плаща за всички нужди на събеседничката си.

Равинът дори ипотекира къщата и задлъжнява, за да плати несъществуващото обучение на Батшев в Париж.”Аз съм повече задлъжнял от нея! – казва равинът на процеса. – Ако не свидетелствам, а това е срам за семейството ми, ще трябва да продам апартамента си, а не знам къде ще живея. Няколко пъти ѝ казах, че не мога да платя обучението ѝ, защото това са огромни суми, но тя продължи да си играе със съвестта ми!”

Равинът изчисли, че през годините е прехвърлил няколко хиляди шекела на несъществуващата красавица, които Леви похарчила за нейните удоволствия без капка съвест.

Вторият основен “спонсор” на Леви е любящ таксиметров шофьор, на когото пенсионерката се представя като 23-годишен модел за красота. Няколко пъти таксиметровият шофьор иска снимка на непознатата и в отговор получава разкошни кадри. Моделката Яна Рубинщайн го гледала от снимките и лековерният мъж не можел да повярва на щастието си.

Заслепен от любов, мъжът пише на красавицата за пламенните си чувства, обещава да свали звезди от небето и при поискване превежда пари и изпраща свои интимни снимки на мъжествеността си.

Трябва да се отбележи, че израелската баба

разкрива истински талант в разговорите

Мъжете се чувстват толкова очаровани, необходими и значими, че дават всичко, което имат.

Но измамата с таксиметров шофьор е последната в кариерата на Леви. Един ден тя казва на запаления си почитател, че е в болница в Рим и иска пари. Мъжът потъва в дългове, превежда средства в картата ѝ и се втурна да спаси любимата си. В болницата, разбира се, няма пациентка с това име и тогава пъзелът се подрежда.

Таксиметровият шофьор разбира, че е бил жестоко измамен и иска да си върне всички пари обратно, но е рекетиран. Оказва се, че пенсионерката грижливо

пази снимки на мъжествеността на своите спонсори

и при първия конфликт обещава да ги направи достояние в Мрежата.

Като чуват подобна заплаха, мъжете предпочитат да стоят далеч от измамничката. И не се знае колко би се радвала на живота Батшев, ако през август 2021 г. журналистът Мако Хаим Етгар не става слушател на тъжните истории на равина и таксиметровия шофьор. Мъжете

споделят една и съща схема за измама

което предизвиква подозрение.

В резултат на това журналистът успява да разобличи пенсионерката. Сюжетът в предаването “Измамници”, е посветено на жена – телефонна измамница и получава милиони гледания.

Защо Батшев Леви остава ненаказана толкова дълго? Факт е, че тя е живяла като истинска отшелница, почти никога не излиза от къщата си и няма приятели. Но тя се забавлява с разточително пазаруване в интернет. Пенсионерката не жали пари за красиви неща, бижута и други прищевки, които топлят душата ѝ.

Адвокатът на Леви подчертава, че

няма за какво да я съдят

“Онези, които я обвиняват, са имали платонични телефонни отношения с г-жа Леви. Те напълно са задоволявали всичките си скрити желания и мисли. И парите са превеждани по свое лично желание, за взаимна изгода без никакви условия от нейна страна.”

Защитникът подчерта още, че разговорите са от личен характер и са свързани с теми, които е срамно да бъдат изнесени пред обществото. Така че те трябва да бъдат оставени в тайна за участниците в тази история.

“Първоначално тези мъже също са се представяли с измислени имена. Следователно не говорим за престъпление и мъжете трябва да обвиняват само себе си” – заявява защитникът.

И в казаното от адвоката на Леви има логика. Да, тези наивници са плащали, но са го правили доброволно.

В отговор Леви е разведрявала живота на всеки от тях, защото и равинът, и таксиметровият шофьор, и още десетина жертви можеха по всяко време да добавят телефонната си приятелка към “черния списък”, но никой не го е направил.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *