Тежък удар за България! Гърми скандал, че сме „сляпото петно“ в ЕС

Тежък удар за България! Гърми скандал, че сме „сляпото петно“ в ЕС

На електронния сайт на Австрийското радио и телевизия ОРФ (държавната радиотелевизионна компания на Австрия) бе публикуван обзор със заглавие „Разследванията на отблъскването на мигрантите – България като „сляпо петно“ в ЕС“ на авторката Катя Ленер, цитирана от БТА, в който се казва:

На срещата на министрите на вътрешните работи на ЕС в Брюксел в началото на седмицата присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство отново ще бъде в центъра на вниманието. Досега Австрия го отхвърля поради нелегалната миграция по балканския маршрут. В сянката на дебата отново се появяват съобщения за смъртни случаи, изтласкване и насилие на турско-българската граница. „Фронтекс“ потвърди пред ОРФ, че в момента разследва възможни нарушения на основните права. Организацията „Лекари без граници“ установява „сляпо петно“ по външните граници на ЕС.

Що се отнася до България, отговарящият за спазването на основните права в службата за гранична защита на ЕС „Фронтекс“ е работил тази година (данни към 1 декември) по общо седем вътрешно докладвани случая за евентуални нарушения на основните права, съобщи службата в отговор на запитване на ОРФ. Всички случаи се отнасят до твърдения за отблъскване от България към Турция, заяви говорител на „Фронтекс“. Четири случая все още се разследват. При запитване службата не предостави по-подробна информация.

Разследванията се основават на доклади за сериозни инциденти, изготвени от служители на „Фронтекс“. Докладите се използват от службата за установяване на неправомерни действия и са разделени на няколко категории. В случай на евентуални нарушения на основните права бива уведомено бюрото на отговарящия за спазването им служител, който съответно нарежда да започне разследване.

Няколко международни медии, сред които ОРФ, вече съобщиха за насилие от страна на трафиканти, но и от страна на полицията, както и за отблъскване от България към Турция. Твърденията бяха документирани от български неправителствени организации като „Мисия Криле“ (Mission Wings) и Българския хелзинкски комитет.

Неправителствената организация „Лекари без граници“ също получи сведения за случаи на отблъскване и насилие по турско-българската граница. Като взе предвид тези съобщения, организацията реши да създаде проект в България, заяви Маркус Бахман от „Лекари без граници“ пред ОРФ.

От лятото неправителствената организация работи в Харманли, близо до българо-турската граница, където е разположен център за приемане и регистрация. Бахман е посетил центъра в средата на ноември. Неправителствената организация предоставя на бежанците както медицинска, така и психологическа помощ./blitz.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *