Анонси

Тежко пострадал турист в Стара планина вдигна накрак спасителите

Тежко пострадал турист в Стара планина вдигна накрак спасителите снощи, съобщава „Марица“. Мъжът се намирал в района на южните склонове на връх Ботев – южния Джендем.

Порязал си жестоко ръката, а нараняването причинило голяма кръвозагуба.

В акцията по спасяване на туриста се включили екипи от Карлово, Калофер, Сопот и Пловдив – общо 15 души. Като пристигнали на място, спасителите установили, че мъжът е в изключително тежко състояние. Оказали необходимата помощ за извеждането му от планината и той е предаден на Спешна помощ.

Акцията е приключила около 00.20 часа тази нощ. От Планинската спасителна служба алармират, че от началото на август са зачестили сигналите за изгубени и пострадали туристи в планините.

В тази връзка специалистите съветват всички любители планинари да проучват внимателно маршрута, по който ще преминат, като спрямо това да съобразят екипировката, опита и възможностите си. Задължително туристите трябва да са запознати с метеорологичната прогноза, както и да са наясно с основни похвати за оказване на първа помощ. Препоръчително е да не се ходи по единично в планината, тъй като това води до сериозни рискове. Всеки турист трябва да е със заредена батерия на телефона, да носи вода и храна, също челник, свирка и резервни батерии.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *