Тази зима ни атакуват устойчиви на студ грипни вируси

С три вируса ще ни атакува основно грипът през тази зима. Щамовете са ни добре познати от изминалите година. Според СЗО те са A/Калифорния (H1N1), който води до свински грип, A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет (Phuket). Освен това експертетите очакват да се среща и B/Брисбейн.

На практика тези щамове ни разболяваха и през изминалия сезон, но сега ще са леко модифицирани. Промени са настъпили в основния причинител на грипа у нас и в Европа през миналата зима – А(H3N2). Тогава той беше известен като „Тексас“, а сега е кръстен „Швейцария“.

Според данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания за миналия сезон около 80% от пациентите са били повалени от вируси от група А и най-вече от „Тексас“, а останалите 20% от щама Ямагата (Yamagatа) от група В. Сега тази разновидност ще се нарича „Пукет“, защото е претърпял изменения, поясняват специалистите от СЗО.

Не е ясно кога ще дойде грипната епидемия през този сезон и как ще протече, пише „Стандарт“. Заради различните вируси, които доминират в годините, картината не е еднаква. Два пъти по-малък беше броят на заболелите през зимата на 2014 г. в сравнение с по-миналата година, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. В същото време обаче епидемията продължи по-дълго.

През март имахме толкова болни, колкото и през средата на януари, добави той. Причината за това е, че щамът „Тексас“ поваля по-малко хора, но те боледуват по-дълго. В същото време пандемичният грип, който доминираше през зимата на 2013 г. поваля повече хора, но за по-кратко време, обясни топ-специалистът.

Най-вероятно тази година грипът ще циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври, началото на ноември, както беше през изминалите два сезона. Тогава първо се появи грип от щам В, който постепенно беше изместен през 2013 г. от пандемичния, а през 2014-а – от „Тексас“, каза проф. Кантарджиев.

Пикът на заразата пък най-вероятно ще е в края на януари, както стана миналата зима. Традиционно грипът поваля около 300 000 души за целия сезон. Около 10% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница, най-често с бактериална пневмония. Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират от заразата.

Според специалистите обаче реалната бройка е по-голяма. Затова, когато дойде болестта, е добре да не я подценяваме и да не я караме накрак, а да останем за 2-3 дни у дома. Ако усетим, че грипът се усложнява и получаваме дихателна недостатъчност, задължително трябва да се търси болнично лечение, категоричен е още проф. Кантарджиев. Обикновено най-рисковите групи са децата, защото нямат изграден имунитет, както и възрастните хора с хронични заболявания.

Норовируси ще ни атакуват през зимата. Те предизвикват гастроентерити при хора от всички възрасти в световен мащаб. Причината, че се активират най-вече в края на годината е, че издържат на студ, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В същото време от Световната здравна организация (СЗО) отчитат, че ефективността на ваксините против грип през миналата зима била едва 23%. Причината за ниския процент на защита е, че често вирусите, които циркулират, са различни от очакваните.

 

 

Darik.News

 

 

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *