Тази зима ни атакуват устойчиви на студ грипни вируси

Тази зима ни атакуват устойчиви на студ грипни вируси

С три вируса ще ни атакува основно грипът през тази зима. Щамовете са ни добре познати от изминалите година. Според СЗО те са A/Калифорния (H1N1), който води до свински грип, A/Швейцария (H3N2) и B/Пукет (Phuket). Освен това експертетите очакват да се среща и B/Брисбейн.

На практика тези щамове ни разболяваха и през изминалия сезон, но сега ще са леко модифицирани. Промени са настъпили в основния причинител на грипа у нас и в Европа през миналата зима – А(H3N2). Тогава той беше известен като „Тексас“, а сега е кръстен „Швейцария“.

Според данните на Националния център за заразни и паразитни заболявания за миналия сезон около 80% от пациентите са били повалени от вируси от група А и най-вече от „Тексас“, а останалите 20% от щама Ямагата (Yamagatа) от група В. Сега тази разновидност ще се нарича „Пукет“, защото е претърпял изменения, поясняват специалистите от СЗО.

Не е ясно кога ще дойде грипната епидемия през този сезон и как ще протече, пише „Стандарт“. Заради различните вируси, които доминират в годините, картината не е еднаква. Два пъти по-малък беше броят на заболелите през зимата на 2014 г. в сравнение с по-миналата година, каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ. В същото време обаче епидемията продължи по-дълго.

През март имахме толкова болни, колкото и през средата на януари, добави той. Причината за това е, че щамът „Тексас“ поваля по-малко хора, но те боледуват по-дълго. В същото време пандемичният грип, който доминираше през зимата на 2013 г. поваля повече хора, но за по-кратко време, обясни топ-специалистът.

Най-вероятно тази година грипът ще циркулацията на грипните вируси ще започне в края на октомври, началото на ноември, както беше през изминалите два сезона. Тогава първо се появи грип от щам В, който постепенно беше изместен през 2013 г. от пандемичния, а през 2014-а – от „Тексас“, каза проф. Кантарджиев.

Пикът на заразата пък най-вероятно ще е в края на януари, както стана миналата зима. Традиционно грипът поваля около 300 000 души за целия сезон. Около 10% от тях обикновено развиват усложнения и влизат в болница, най-често с бактериална пневмония. Според официалните документи между 1000-1200 българи всяка година умират от заразата.

Според специалистите обаче реалната бройка е по-голяма. Затова, когато дойде болестта, е добре да не я подценяваме и да не я караме накрак, а да останем за 2-3 дни у дома. Ако усетим, че грипът се усложнява и получаваме дихателна недостатъчност, задължително трябва да се търси болнично лечение, категоричен е още проф. Кантарджиев. Обикновено най-рисковите групи са децата, защото нямат изграден имунитет, както и възрастните хора с хронични заболявания.

Норовируси ще ни атакуват през зимата. Те предизвикват гастроентерити при хора от всички възрасти в световен мащаб. Причината, че се активират най-вече в края на годината е, че издържат на студ, обясни проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

В същото време от Световната здравна организация (СЗО) отчитат, че ефективността на ваксините против грип през миналата зима била едва 23%. Причината за ниския процент на защита е, че често вирусите, които циркулират, са различни от очакваните.

 

 

Darik.News

 

 

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.