Тази година първият учебен ден ще ни струва по-скъпо

Причината е, че освен традиционните тетрадки, раници и пособия, родителите трябва да купят дезинфектанти и маски, посочва NOVA.

Въпреки че учениците няма да са задължени да носят маски в класната стая, те ще са им необходими в междучасията. Така всяко дете е добре да има поне 2 маски в себе си на ден, за да ги сменя, когато се замърсят. Заедно с личните дезинфектанти сумата става около 50 лева, пресмятат родители. А като прибавим и останалите разходи като спортен екип, учебници и моливи, да изпратиш ученик в училище тази година може да достигне и до 300 лева.

Новата раница няма да е разход само за родителите на първокласници. Тя ще присъства в списъка с покупки и за бъдещия второкласник Калоян.

„Ние бяхме взели една за миналата година, която се оказа доста тежка, имайки предвид, че носят много учебници. Тази година ще търсим по-лека”, разказва майката на Калоян.
Именно раницата излиза най-сериозната покупка, казват търговците. Цените в книжарниците варират от 60 до 160 лева. „В зависимост от това дали е твърда тип кутия или е мека, повечето от моделите са с ергономичен гръб. Почти всички родители се стремят да купят най-доброто на децата”, казват продавачите.

А от 50 до 70 лева излизат само комплект тетрадки и пособия за писане като моливи и флумастери. Въпреки че книжарница разполага и с онлайн магазин, повечето клиенти предпочитат да изберат учебните пособия.

„Доста от родителите желаят да дойдат на място и да видят раничките какво представляват и детето само да избере”, казват от книжарниците.

„Дезинфектант със сигурност трябва да има – и в училищата ще са осигурили предполагам, но е хубаво и той да си има”, казва майката на Калоян – Мария.

Една маска, издържаща поне 50 изпирания излиза от 7 до 10 лева. А тубичка с дезинфектант – от 3 до 5 лева. Всяка тетрадка струва между 50 стотинки и левче. Децата се нуждаят и от спортен екип и обувки за часовете по физическо

Много директори вече са решили първият учебен ден на 15-ти септември да е само за учениците, които за първи път ще прекрачат прага на училището – първокласници, петокласници и осмокласници. Така ще е в столичното 18-то училище.

„Откриването на учебната година ще започне два пъти. За малките в първи клас едното откриване е в 10 часа, следва родителска среща, изпращаме едните родители и след това влизат осмокласниците, повтаря се самата родителска среща на открито. Като на 14-ти преиграваме целия протокол на действие в училище”, обясни директорът на столичното 18-то училище Вили Стойчева.

В препоръките на просветното министерство е всяко училище да определя всеки ден отговорник, който да следи спазват ли учениците мерките за безопасност. От книжарниците очакват най-големият бум в пазаруването да е седмица преди първия училищен звънец.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *