С 20% по-скъпа ще излезе коледната трапеза тази година

За два месеца хлябът е поскъпнал с 50-70 стотинки. Как ще се справят домакинствата с високите цени и скъпите ток и парно?

„Ще им бъде доста трудно. Тези шокови поскъпвания на парното и тока са видими, те ще продължат да растат. Всяко производство е свързано с електроенергия, с твърди горива, бензинът и дизелът също поскъпват. В последната седмица краставиците са поскъпнали със 77 стотинки. В последните седмици олиото се увеличи 1,5 – 2 лв. повече за крайните потребители, отколкото се търгува на стоковата борса. С около 15-20% коледната вечеря ще бъде по-скъпа от предходните години“, каза председателят на Асоциацията за защита на потребителите Пейо Майорски пред Bulgaria ON AIR.

„Производството на всеки продукт е свързано с газта и електроенергията. В последно време производителите увеличават цените постфактум, не се застраховат предварително“, отбеляза Майорски.

Гостът добави, че от 1 юли 2021 г. отоплението е поскъпнало средно с 16%. А това ще рефлектира директно върху потребителската кошница. Електроенергията за битовите потребители също е поскъпнала средно с около 5-7%.

„Потребителската кошница ще обеднее и покупателната способност на потребителите ще намалее. Заплатите не се увеличават пропорционално с увеличаване на цените на продуктите от първа необходимост“, подчерта Пейо Майорски.

„За съжаление, голяма част от българските потребители, с тези малки доходи, нямат възможност да избират качество. Принудени са да купуват обема и масата, които се предлагат на по-ниска цена. Пенсионерите гледат цената и купуват, дори не четат етикетите“, каза още председателят на Асоциацията за защита на потребителите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *