С 10-15 лева по-евтини са дървата за огрев, които се предлагат на борсите в Благоевград

С 10-15 лева по-евтини са дървата за огрев, които се предлагат на борсите в Благоевград

Към момента снабдените с твърдо гориво домакинства от Югозападното държавно предприятие са 12 500, което е с 4 000 по-малко в сравнение със същия период миналата година.

Масово жителите на Благоевградска област сменят начина на отопление от твърдо гориво на газ и климатик. Това е и една от основните причини за по-ниската цена на дървата, според инж. Василий Маринковски от ЮЗДП. Другият проблем е местоположението, до което трябва да стигнат хората, които искат сами да добият дървата си.

Инж. Василий Маринковски, ЮЗДП: През тази година просто обектите, в който се осигуряват дърва на населението са на сравнително по-малко достъпни места и затова цената рефлектира върху това.

Смилен Вучков всяко лято купува между 5 и 6 кубика дърва, с които отоплява 3-стаен апартамент. Въпреки трудностите, които среща с нарязването и прибирането, според него това е най-добрият начин за отопление.

„Аз съм си свикнал, по-добре ми е на мен, иначе трябва много пари да имам, за да се включа в газовата система. Трябва радиатори, трябват много работи. И нямаме начин, ние взимаме някъде около 300 лева пенсия“, споделя Смилен Вучков.

През тази година цената за добиване на корен иглолистна дървесина е около 10 лв., а за широколистна около 17 лв. Най-търсените дърва от бук и дъб, ако се закупят от Горското стопанство – нарязани, нацепени и с транспорт са на цена между 80 и 90 лева за кубик.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *