С тържествена програма Благоевград почете Националния празник

На 3-ти март – Национален празник на Република България поредица от събития, посветени на 142 години от Освобождението на България от турско робство , се провеждат в Благоевград. Денят започна с шествие от два лъча, които се обединиха на площад „Македония“.

Първият лъч тръгна в 10:15 часа от Съдебна палата посока пл. Македония. Ученици от училищата с училищните знамена бяха предвождани от Биг Бенд Благоевград и продължиха по улица „Тодор Александров“. От 10:30 часа в градинката пред централен вход на стадион „Христо Ботев“ се състоя ритуал по полагане на цветя на паметна плоча в чест на посрещането на руските освободителни войски в знак на признателност. Непосредствено след това вторият лъч от шествието, премина по ул. „Трети март“ и стигна до пл. Македония. Шествието спря пред паметника на Гоце Делчев. Честванията продължиха с тържествено издигане на националния флаг на Република България.

Събитието започна в 11:00 часа на площад „Македония“ в центъра на Благоевград, където присъстваха кмета на община Благоевград инж. Румен Томов, Областният управител Бисер Михайлов, Председателят на Общински съвет Андон Тодоров и други представители на благоевградската общественост. С молебен за здраве и благоденствие на българския народ, отслужен от благоевградските свещеници започна тържествената церемония.

Начало на събитието дадоха председателят на Детски парламент Благоевград Димитър Борумов и зам. председателя му Антон Велев, които поздравиха присъстващите за Националния празник на България. Веднага след това те поканиха на сцената кмета на община Благоевград инж. Румен Томов, който се обърна към жителите и гостите на града с тържествено слово: „За мен е чест да Ви поздравя по случай Националния празник на Република България – Трети март и 142 години от Освобождението на страната ни от османско иго! Това е празник превърнал се в символ на обединението и свободата. В този ден ние празнуваме нашата независимост и несломимия български дух. Днес ние трябва да бъдем обединени повече от всякога. Нека се поклоним пред светлата памет и подвига на героите, дали живота си за Родината ни! Да живее майка България!“

Програмата, посветена на 142 години от Освобождението на България, продължава с празничен концерт на Ансамбъл ,,Пирин“ на площад „Македония“. На 3 март 1878г. в градчето Сан Стефано е подписан мирен договор между Русия и Османската империя. С него се слага край на Руско-турската освободителна война (1877-1878г.) и се създава Българска държава след 500-годишно османско владичество.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *