С единия крак във втората вълна на К-19 стъпи Гърция

С единия крак във втората вълна на К-19 стъпи Гърция, която вчера записа  нов отрицателен рекорд за страната с 262 нови случая.

Новият рекорд предизвика огромно притеснение сред здравните власти в Гърция, които още днес или утре ще обсъждат нови мерки със сценарий, ограничение на хората на открито по заведения.

С драматичен призив към гражданите, професорът по инфекциозни болести Никос Сипсас призова да се спазват мерките „иначе ще имаме милион мъртви“, каза той.

По отношение на случаите на интубиране на пациентите, броят им е нисък, но се е удвоил през август. През последните 24 часа епидемиолозите подчертават, че средната възраст на пациентите е спаднала и типичен пример е 27-годишен лекар с коронавирус в Лариса. 27-годишната показала първите симптоми, когато се върнала от почивката си в Халкидики. Поставена е била под карантина, но вчерашния следобед състоянието й се влошило и е била преместена в Университетската болница в Лариса, където е интубирана.

Допълнителни мерки за борба с разпространението на коронавируса се налагат на летищата и международните полети до страната. След мярката за ограничаване на полетите от Албания, Северна Македония (полети само до „Ел. Венизелос“) и спирането на полетите от Турция, се появи нов Notam, който разширява директивата, която позволява влизане на пътуващите от България, Румъния, Обединените арабски емирства и Малта, само с отрицателен тест до 72 часа преди пристигането им в страната от 17 август.

Освен това изискването за коронавирусен тест преди пристигането в Гърция ще се изисква и от още седем държави: Швеция, Чехия, Белгия, Испания, Холандия, Албания и Северна Македония.

Остава забраната за влизане в Гърция от страни извън ЕС, с изключение на списъка с 11 държави: Австралия, Канада, Грузия, Япония, Нова Зеландия, Руанда, Южна Корея, Тайланд, Тунис, Уругвай и Обединените арабски емирства.

Новите мерки ще бъдат валидни до 31 август от 23:59 часа.

След вчерашното печално регистриране на случаите в страната с 262, властите са разтревожени. Случаите се увеличават ежедневно, като в центъра на вниманието са Солун и Атина с 85 и 66 случая.

В Солун регистърът включва 36 души от Дом за възрастни хора, който беше поставен под карантина за 7 дни, за което в. „Труд“ информира.

Към момента общият брой на случаите е 6177, от които 54,8% са мъже. 1528 (24,7%) са свързани с пътуване от чужбина, а 3002 (48,6%) с вече известен случай. 24 души се лекуват чрез интубация. Средната им възраст е 63 години. 8 (33,3%) са жени, а останалите са мъже. 54,2% имат основно заболяване или са на възраст над 70 години. 132 пациенти са изписани от интензивното отделение.

Регистрирани са 2 смъртни случая и общо 216 смъртни случая в страната. 73 (33,8%) жени, а останалите мъже. Средната възраст на починалите е 76 години, а 95,8% са имали основно заболяване и / или възраст 70 години и повече.

Припомняме, че сред починалите в Гърция е и 65-годишна българска гражданка, родом от град Ямбол.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *