С венци и цветя обществеността в Симитли отбеляза 96 години от зверското убийство на героите от Орловец

С венци и цветя обществеността в Симитли отбеляза 96 години от зверското убийство на героите от Орловец

По пътя между Симитли и Черниче, вече почти век, монументът напомня за Стоян Газерски, Ангел Кипров, Партени Партениев, Симеон Попгеоргиев, Костадин Трендафилов, Трошан Трушанов, Кральо Цветков, Йосиф Чакалски и Петър Чакалски – повечето жители от симитлийските села.

 

Те намират смъртта си, като са арестувани и жестоко убити по в нощта срещу 24 август през 1925 година. Те са били будната съвест на обществото, не са били местните управници. За времето са били добре образовани, будни млади българи. Затова, на тази дата преди 96 години са платили с живота си.

 

Песента Орловец, по текст и музика на покойния Димитър Янев и аранжимент на Димитър Динев, звучеше по време на поклонението.

 

Глава пред героите сведоха кметът на Община Симитли Апостол Апостолов, зам.-кметовете Евгения Георгиева и Юлиан Мишев, кметът на с. Крупник Иванка Чакалска, кметът на с. Черниче Георги Стефанов, общински съвет на БСП, граждани и общественици. Цветя и венци бяха поднесени от поклонилите се пред паметта на загиналите.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *