С богата програма днес завършва 120-я Празник на розата в Казанлък

С богата програма днес завършва 120-я Празник на розата в Казанлък

С богата програма днес завършват 120-те Празници на Розата в Казанлък. Денят ще започне с представяне на традиционния ритуал Розобер в розовите градини край град Крън. Очаква се на него да присъства президентът на Република България Румен Радев, съобщават от прессекретариата на държавния глава.

Малко по-късно президентът ще се срещне с участници в 18-ата Световна среща на българските медии, организирана от БТА, която се провежда в зала „Иван Милев“ в града.

В 12:00 часа по централната улица на Казанлък ще премине празничното шествие. Това е най-голямото карнавално шествие в страната, в което ежегодно се включват около десет хиляди души. Там президентът Румен Радев ще приветства жителите и гостите на града, както и участниците в събитието по случай Празника на розата.

Вечерта на сцената на централния площад “Севтополис” юбилейните празници на града ще бъдат официално закрити с концерт на Николина Чакърдъкова с Неврокопски танцов ансамбъл.

Празникът на розата в Казанлък е организиран за пръв път през 1903 година и е бил посветен на красотата, цветята и милосърдието, пише местният историк д-р Косьо Зарев в книгата си “Българското розопроизводство и традиционна култура”. Организирани са богати изложби с рози и цветя, продавали са се картички с изглед от Розовата долина на тема розобер, производство на розово масло и други. Събирали са се средства за бедни семейства, възрастни хора, сираци и болни от туберкулоза.

През 2012 година, по идея на тогавашния и настоящ кмет Галина Стоянова, Празникът на розата прераства в двумесечен фестивал, а през 2021 е патентован./bta.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *