Съставът на кабинета ясен след Никулден

Съставът и структурата на бъдещия Министерски съвет ще стане ясен окончателно след Никулден (6 декември – бел.р), а преговарящите партии ще имат още седмица работа, за да изработят управленската програма и коалиционното споразумение. Лидерските срещи, на които ще трябва да се изгладят някои от точките в програмата, както и съставът на кабинета пък ще бъдат още тази седмица – като първата такава най-вероятно ще бъде в понеделник или вторник. Това стана ясно от коментари на представители на основните формации, участвали в преговорите – „Продължаваме промяната“ и БСП.

Миналата седмица ПП проведе 18 работни срещи по сектори с експертите на БСП, ИТН и ДБ, като на всяка една от тях набелязваха множество страници с предложения – безспорни и такива за прецизиране, който да намерят място в коалиционното споразумение. Документът се очаква да бъде подписан от лидерите в рамките на тази седмица.

Междувременно от думите на соцлидера в оставка Корнелия Нинова стана ясно, че остава поне още седмица работа по програмата за управление на бъдещата коалиция. Предстои и лидерският разговор. Пред БНТ тя заяви, че е важно да има управление, за да извадят България от кризите, както и да продължат

разграждане на досегашния модел

на управление. Това са и двете основни цели на бъдещата коалиция. „В 18-те работни групи са уточнени въпроси, които са безспорни за всички, но има и такива, които още не са уточнени. След това ще има разговори по лидерски въпроси“, каза тя. Според нея вероятността за съставяне на кабинет е повече от 50%. По думите й хората имат нужда от работещи правителство и парламент. Тя обаче не вижда ПП като новата левица. Нинова приветства начина, по който се правят преговорите, че се излъчваха в реално време и всеки има достъп до тях. По думите й тонът е позитивен, колегиален и уважителен, а БСП са удовлетворени, че много от предложенията им се приемат или обсъждат. Нинова очаква

разпределянето на министерските постове

да стане следващата седмица. Тя не коментира нито имена, нито министерства, към които БСП би се насочила. „Логично е спечелилата партия да си излъчи премиер – това е право на първата сила“, коментира Нинова заявката на Кирил Петков за премиерския пост. В събота пък пред Нова телевизия тя призна за срещата на „Позитано“ 20 с Асен Василев и Кирил Петков. Сега коментира, че Националният съвет е този, който ще определя кои ще са техните министри и няма никаква опасност следващият лидер на БСП, който ще бъде избран след конгреса на 22 януари догодина, няма да има никаква възможност да се отметне от постигнатите споразумения, защото са били постигнати по време на предишния лидер.

На свой ред Настимир Ананиев от Волт, чиято формация влезе в коалицията „Продължаваме промяната“, уточни, че именно лидерите ще нищят и състава на бъдещия кабинет. В коалиционното споразумение пък ще има график за законодателната дейност. Според него Кирил Петков и Асен Василев показали конкретни дела преди думите, затова хората ги предпочели. По думите му ГЕРБ са изнервени, защото за втори път губят избори и виждат, че има обединение. Според него партиите трябва да се смирят и направят крачка назад, за да има

редовен кабинет с пълен мандат

Георги Свиленски от БСП пък заяви, че имената, спрягани за министри в медиите, са спекулации. Пред БТВ той коментира, че в понеделник и вторник ще има срещи на лидерско ниво по въпроси, по които не е постигнато съгласие, после ще бъде свикано НС и чак след това ще се уточняват структурата и съставът на МС. „Мисля, че в България за първи път се случва такъв тип водене на преговори за правителство. Винаги сме били свидетели на някакви контактни групи – по двама-трима, които се затварят в някакъв кабинет, излизат и казват дали са се разбрали, или не са се разбрали“, коментира социалистът.

Едно от условията, които ще бъдат поставени при избора на кандидати за бъдещи министри, е за тези лица да бъде приложима най-високата наша максима, изискване – нулева толерантност към корупцията, коментираха от ПП. Ще се представят лица, които да не предизвикват възмущение с досегашното си поведение, да няма съмнение за тях, че са участвали в корупционни схеми или не са работили в най-добрия общ интерес.

На свой ред самият Кирил Петков увери, че няма тема, по която да не е постигнато огромно съгласие при проведените преговори за ново управленско мнозинство. „Това бяха 18 много интензивни разговора, четири дни поред, но нямаше тема, по която да не поставим напред българския интерес и да не постигнем съгласие. Това означава, че няма значение дали сме център, леви или десни. Пожелавам да изпълним всички точки и след 4 години България няма да е същата“, коментира Петков, цитиран от БТВ.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *