7 март, 2021

Pirin Press

Пиринският новинар

Сър Джон Бел: Резултатът е възхитителен! До Великден 2021 ще ваксинираме най-уязвимите

Ваксината срещу коронавируса е тема номер едно от близо година. Мнозина се надпреварваха в изработката й, за да се спасят много животи. Ето докъде се стигна:

Сър Джон Бел, роденият в Канада професор, който е сред създателите на ваксината срещу коронавирус на Университета Оксфорд, заяви пред BBC,че нормалността ще се завърне през пролетта на 2021 г., предаде Dnes.bg.

„Да, да, да – вероятно съм първият, който казва това, но го казвам с известно самочувствие“, убеден е проф. Бел, който е носител на най-високото рицарско звание, връчвано от кралицата на заслужили британци – Рицар на големия кръст на Ордена на Британската империя за принос към медицината.

„Наистина съм възхитен от резултата от ваксината на Pfizer, защото показва, че срещу това малко същество (вирусът) може да се направи ваксина. 90% е невероятно ниво на ефективност, това е теренът за игра и на други ваксини, защото сега не виждам причина да не разполагаме с куп добри ваксини“, сподели ентусиазиран той.

 

Според Сър Джон Бел ефикасните ваксини дават 70-80% възможност до Великден на 2021 гда бъдат ваксинирани най-уязвимите от Ковид-19 пациенти. Университетът в Оксфорд разработва ваксина срещу коронавируса заедно с гиганта AstraZeneca, като тя може да бъде одобрена до края на годината.

Европейската комисия е сключила договор за закупуването на до 400 милиона дози от нея за членките на ЕС.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *