Създадоха комисия, която да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp

Създадоха комисия, която да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp

Със 197 гласа в парламента бе одобрено създаването на временна комисия, която да разследва как е подписан и прекратен меморандума с Gemcorp/“Джемкорп“ по време на кабинета „Петков“.

Тя ще работи в продължение на един месец. В състава ѝ има 14 депутати на паритетен принцип – по двама от парламентарна група. Председател ще бъде Десислава Трифонова , съобщи БНР.

Преди решението им народните избраници направиха почти 3-часов спор дали е в сила или не меморандумът с корпорацията за инвестиции от 1 млрд. долара. От ГЕРБ се позоваха на твърденията на служебния министър на енергетиката Росен Христов, който твърди, че меморандумът не е прекратен.

„Два подписа, не е един, два ни трябват. Нямаме го, разберете ни! И на нас ни се иска да е прекратен този меморандум много отдавна, но не е за съжаление“, заяви Десислава Трифонова от ГЕРБ.

Депутатите от „Продължаваме промяната“ смятат, че тази комисия е излишна, но казаха, че ще я подкрепят. „Очевидно е, че темата е затворена, искате да я претопляте“, коментира Настимир Ананиев.

От ГЕРБ откриха връзка между меморандума и Плана за възстановяване и устойчивост и предвидената инвестиция за термална енергия като видяха скрита приватизация на енергетиката.

Тезата на ГЕРБ подкрепиха колегите им от „Възраждане“. Депутатът Цончо Ганев призова: „Асене и Киро, кажете си за всичко това, което направихте. С този меморандум към „Джемкорп“ са заложени неща, които, ако се бяха реализирали, щяхте набързо да приватизирате голяма част от енергетиката“.

В отговор депутатите от ПП напълно отхвърлиха тези твърдения. Искрен Арабаджиев каза, че би си скъсал дипломата на негово място.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.