Съдът отне десетки имоти в Рила от Симеон Сакскобургготски

Съдът отне десетки имоти в Рила от Симеон Сакскобургготски

Съдът отне десетки имоти в Рила от Симеон Сакскобургготски след продължила повече от 10 години битка в Софийският окръжен съд. Това съобщиха от министерството на земеделието и храните.

Имотите представляват гори и земи от горския фонд с обща площ от около 16 хил. дка. Те са част от последното висящо дело относно казуса с т.нар. „царска“ реституция. Производството по делото е образувано по искове на държавата чрез министъра на земеделието и храните срещу наследниците на бившите царе Фердинанд и Борис III.

С постановеното решение съдът признава, че държавата е собственик на процесните имоти ex lege, по силата на действалите Закони за горите, както и че не е имало основание за реституция на процесните горските имоти.

Решението на Софийски Окръжен Съд е неокончателно. Ако то остане в сила, Симеон Борисов Сакскобургготски и сестра му Княгиня Мария Луиза ще трябва да възстановят на Държавата присъденото им обезщетение от Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) за имуществени вреди в размер на 1 635 875 евро, вследствие наложения мораториум от НС през 2009 г., предаде морето.нет.

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *