Съдът за правата на човека за задължителната ваксинация: ОК е!

Съдът за правата на човека за задължителната ваксинация: ОК е!

Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) отхвърли искане от 672 професионални и доброволчески пожарникари срещу задължението за ваксина COVID-19 във Франция, съобщава „Франс 24“.

Решението на ЕСПЧ, публикувано в сряда, 25 август, относно задължението за ваксинация е първото такова.

Искът от няколкостотин пожарникари във Франция, позоваващи се на „правото на живот“ и „правото на зачитане на личния и семейния живот“, „Съдът счита, че тези искания са извън обхвата на член 39 от неговите разпоредби“, което позволява те да бъдат маловажни по спешна процедура, когато жалбоподателите са изложени на „реален риск от непоправими щети“.

672 -те пожарникари поискаха от ЕСПЧ „да спре задължението за ваксинация“, предвидено в закона от 5 август 2021 г. относно управлението на здравната криза във Франция, както и да спре „разпоредбите, предвиждащи забрана за упражняване на тяхната дейност“ за тези сред тях, които не искат да се ваксинират, както и срещу „прекъсване на плащане на възнаграждението им“.

Решението на ЕСПЧ, взето от състав от седем съдии, не „предрешава последващите му решения относно допустимостта или по същество на въпросните дела“, уточнява Съдът.

В съобщение за пресата, в което описва съда като „основният полицай на Европа“, синдикатът на пожарникарите на SD SDIS настоява в началото на август, че „не е против ваксината“, а срещу задължението за ваксинация.

Това е „първото европейско решение относно задължението за ваксинация срещу COVID-19“, написа в Туитър адвокатът Никола Хервие, специалист по ЕСПЧ.

Съдът, който заседава в Страсбург вече се е произнесъл по друго дело, на 8 април, срещу родители от Чехия, които отказаха да ваксинират децата си срещу детски болести. Счита, че това задължение е „необходимо в демократичното общество“.

Това решение, дори и да не е свързано с ваксинацията срещу COVID-19, се счита за спирачка за антивакс движенията./monitor.bg

loading...

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *