Съветниците от Якоруда си вдигат с 50% хонорарите с мотив „пандемия“

Съветниците от Якоруда си вдигат с 50% хонорарите с мотив „пандемия“

Общинските съветници в Якоруда се погрижиха да си вдигнат догодина възнагражденията за участие в заседанията на ОбС. В края на ноември съветникът Вайдин Мисанков, подкрепен от колегите си от ДПС, внесе предложение за промени в Правилника за организацията и дейността на Общински съвет – Якоруда, неговите комисии и взаимодействието му с Общинска администрация, в които настояват за промяна на 3 члена в правилника, и трите свързани с техните възнаграждения.

Според досега действащия правилник за всяко заседание съветниците получаваха по 200 лв., новата предложена промяна е хонорарът да стане 300 лв., което е с 50% увеличение. При изменението на чл. 80 е запазено условието кръшкачите от сесии да остават без хонорар.

Специално внимание е обърнато на заплатата на председателя на ОбС, която до момента беше 55% от заплатата на кмета за 5-часов работен ден. Председателката Мердие Осман съвместяваше поста с работата си като учител и вземаше 1375 лв., защото заплатата на кмета Нудредин Кафелов е 2500 лв. Новото предложение е председателското възнаграждение да стане 40% от заплатата на кмета Нуредин Кафелов, тоест 1000 лв., „при нерегламентирано и ненормирано работно време“. Намалението е привидно, защото в „ненормирано работно време“ може да се включва и 5 минути работа на ден. То обаче не касае възнаграждението на Мердие Осман, защото преди месец по разпореждане на кмета Кафелов, издадено от него в заседателната зала пред всички съветници, тя бе отстранена от поста. 2 седмици по-късно областният управител Бисер Михайлов върна решението на ОбС за уволнението на Осман за ново гласуване заради объркани членове от ЗМСМА, на които юристите от общината се бяха позовали. При това положение на хартия М. Осман още е законен председател на ОбС, макар че съветниците вече започнаха да изпращат поздравителни коледни и новогодишни картички до училищата и социалните заведения и те са подписани от Золейка Али Иланска, която ще е новият председател на ОбС – Якоруда.

Иланска ще бъде подпомагана в ненормираната си по време работа като председател на ОбС от Емине Сапунджиева, която до края на мандата ще бъде заместник-председател на съвета. Колегите й от ДПС са помислили за обезпечение и на нейния труд. В предложените промени на Правилника за организацията и дейността на ОбС – Якоруда те искат да се създаде нов текст, според който заместник-председателят на ОбС ще получава 60% от възнаграждението на председателя за работно време всеки работен ден от 15.00 до 17.00 часа, тоест за 2 часа работа на ден тя ще се разписва срещу 600 лв.

Без промяна остава възнаграждението на съветниците за участие в заседание на комисии – 100 лв., което е едно от най-високоплатените в областта участия в работата на постоянните комисии. Това запазва статута на Алиш Вакльов и Мехмед Мехмед като най-богатите общински съветници, защото двамата имат участие в по 2 комисии, докато колегите им – само в по 1.

Според вносителя на предложението В. Мисанков исканата от него промяна е свързана „с усложнената епидемична обстановка в страната, която налага работата на Общинския съвет да се осъществява по различен начин“.

Като цели, които се поставят с предложените изменения и допълнения на правилника, тоест увеличените хонорари на съветниците по време на заседание, вносителят е посочил „подобряване организацията и работата на съвета и взаимодействието му с Общинската администрация и по-добра ефективност от работата на съвета“.

Както изисква законът, в момента предложението е качено на страницата на общината за мнение от заинтересовани лица и най-вероятно ще бъде гласувано още на януарската сесия на ОбС, а приемането на предложението не подлежи на съмнения – в ОбС – Якоруда съветниците от ДПС имат пълно мнозинство.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

 

Struma.bg

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.