Съветите на проф. Чирков за кръвно бетон в жегите

Съветите на проф. Чирков за кръвно бетон в жегите

Доайенът на българската кардиохирургия проф. Александър Чирков вече не е между живите, но съветите му продължават да спасяват мнозина. Докато бе сред нас, именитият лекар, помогнал на хиляди хора, съветваше да се грижим за сърцето си по-стриктно от всякога през летните жеги.

„С таратор с повече чесън и много вода ще се предпазите от инфаркт и инсулт през лятото. И не забравяйте, никакво преяждане и никаква злоба“, казваше най-добрият ни кардиохирург. Проф. Чирков призоваваше да не подценяваме слънчевите лъчи, да пазим стриктно здравето си през летния период и да не излизаме излишно в най-горещите часове. За да функционира правилно сърдечната система, той препоръчваше да се приемат основно по поне три литра вода дневно. Стоенето на сянка и в хладно помещение, както и хапването на таратор с обилно количество чесън всеки ден, на обяд и за вечеря, гарантират, че инфарктът ще стои далеч от нас.

Преди да си отиде, проф. Чирков се бе посветил на изучаване живота на дълголетници по цял свят и на база опита си даваше ценни инструкции как да живеем по-дълго. „Заключението, което правят, е, че човек, който изпитва злоба, завист и желание за мъст, гони кариера, която е без особена полза за обществото, а за лична изгода, умира много по-рано или се разболява от високо кръвно налягане, появяват се сърдечни проблеми, покосяват го инфаркти, инсулти и левкемии… Всъщност такъв човек трудно изпитва радост“, смята светилото ни в медицината. Именно затова още един от съветите му за справяне с жегите е да се храним разумно преди 18 часа, да правим много движения и разходки през деня.

„Всеки от нас, когато е в стрес, когато е сприхав, злобен и обладан от желание да мъсти, вдига кръвното, появяват му се сърдечни болести – всичко това е реакция на мозъка. Той се сърди, че не го оставяме на спокойствие да си върши работата, за която е предназначен, а го товарим с толкова отвратителни качества, които са дело на дявола. И знаете ли, хората, които се усмихват най-малко по 20-30 пъти на ден, полагат усилия да бъдат любезни, живеят с 12-13 години по-дълго от вечно мърморещите. И това трябва да се има предвид“, споделяше професорът.

loading...
Share

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.